Županijska Pročelnica u političkoj obrani projekta ŽCGO Marišćina gazi vlastitu struku !

9 svibanj, 2019

Dana 7. svibnja 2019. u Novom listu je objavljen članak pod naslovom „PGŽ ostavila neutrošenim 2,6 posto proračuna: ‘Čuvali smo novac za krizu u 3. maju’“. U članku su između ostalog navedeni određeni podaci o broju prekoračenja onečišćivala na Marišćini te sljedeća izjava pročelnice za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulije Malatestinić: „– No, to je 1.000 puta manje od količina koje bi izazivale zdravstvene probleme kao što je iritacija očne sluznice ili slično“.

Što se tiče broja prekoračenja Pročelnica je izrekla lažan podatak, jer se prema službeno objavljenim podacima na stranici iszz.azo.hr radi o 122 prekoračenja u godini, a ne kako je navedeno oko 65. Dozvoljena granična vrijednost za sumporovodik je 7 mikrograma po metru kubnom, pa se pored 122 prekoračenja još 40 puta vrijednost kretala u blizini dozvoljene granične vrijednosti.

Od puke statistike javnozdravstvenih ugroza, daleko je  opasnije da osoba kojoj je struka javno zdravstvo i radi u javnom subjektu javno daje izjave koje podsjećaju na nezgrapnu izjavu kakvog pohlepnog vlasnika prljavog pogona kojemu profit zamagljuje svaku priču o vrijednosti zdravlja ljudi.

U predmetnom slučaju se nažalost ne radi čak niti o profitu, već o nesuvisloj političkoj obrani projekta i objekta koji kontinuirano stvara nove gubitke i troškove za građane.

Zbog toga je Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić potaknula da se ponovno postavi pitanje da li su nositelji struke javnog zdravstva i javne vlasti doista shvatili koja je misija i vizija javnog zdravstva?

Da li je Đulija Malatestinić  spoznala da je smrad indikator postojanja onečišćenja u zraku, da dugotrajni smrad izaziva cijeli dijapazon smetnji u organizmu i da svaki organizam ima neki svoj prag osjetljivosti i rezistentnosti.

Navedeno je i pitanje profesionalne etike stručnjaka. Jasno nam je da Pročelnica dobiva političke naloge što treba reći, ali svaki liječnik kao i svaki nositelj bilo koje druge struke mora voditi računa da profesionalnu etiku ne zatomi do sramotnih razmjera zbog interesa politike, koja je pri tom i loša. Tako medicinska deontologija navodi da je liječniku časna obveza svoje životno usmjerenje i struku posvetiti čovjekovom zdravlju i da će svoj posao obaviti stručno i etički besprijekorno.

Notorna je činjenica da je koncept i oživotvorenje ŽCGO Marišćina ekološki, ekonomski, tehnički i javnozdravstveno promašen projekt. Tako i smrad  koji se oko tog „projekta“ širi je samo jedan od pojavnih oblika, ali sam po sebi ukazuje da treba nešto bitno mijenjati u sustavu.

Javnozdravstveni stručnjak koji radi u javnom subjektu bi se morao iz petnih žila angažirati na rješavanju tog velikog javnozdravstvenog problema, a ne gotovo prijetiti da količine onečišćenja mogu biti još i 999 puta veće.

Upravni odbor Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina