Zdravlje mještana mora biti iznad političkih igara i interesa!

23 ožujak, 2019

 Prosvjedom „Hod za čisti zrak“  koji će se održati 23.03.2019. mještani Marčelja i Viškova žele još jednom dati do znanja da je pravo na čisti zrak kategorija garantirana Ustavom RH! Zar je potrebno ponavljati da se odgovorni  trebaju probuditi i  zdravlje mještana staviti prije interesa politike, jer ZDRAVLJE NEMA CIJENU!

Politika je ŽCGO Marišćina dovela, politika ju mora i zatvoriti! Zato još jednom apeliramo na Ministra zaštite okoliša i energetike da ne dvoji već da zatvori ŽCGO Marišćina, jer i mi ne dvojimo, mi želimo odvajati! Neka se napokon počnu poštovati EU Direktive, Zakon o održivom gospodarenju otpadom, Plan gospodarenja otpadom i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koji vrlo jasno navode potrebu odvajanja biorazgradivog otpada i metode njegove obrade.

Županu Komadini koji je naveo da samo Ministar može zatvoriti postrojenje na Marišćini, u trenutku kada je Ministar pokazao volju i razumijevanje za probleme mještana, poručujemo da ne bude neprijatelj mještanima Viškova i napokon preuzme odgovornost za Županijski centar te zajedno s gradonačelnikom Rijeke, jedinicama lokalne samouprave, pa i s načelnicom Općine Viškovo dogovori odlaganje otpada dok se ne stvore uvjeti za odvajanje biootpada. Jer i mještani Viškova su dio  Županije! I mi imamo pravo na čisti zrak!  Ne treba nam razumijevanje, tražimo da se poštuju zakoni i Ustav RH!

ŽCGO Marišćina smrdi i smrdjet će sve dok bude tu i dok se na postrojenju na Marišćini bude prihvaćao bio otpad bez prethodnoga odvajanja!

Ovog puta, krenuli smo od  Crne jame Sovjak te saniranog odlagališta Viševac. Crna jama, odlagalište opasnog otpada Sovjak  nalazi se tik uz staro odlagalište komunalnog otpada Viševac na Viškovu. Crna jama Sovjak je  strava i užas, ono najgore što čovjek može učiniti prirodi, ekološka sramota ne samo riječka, kvarnerska nego i hrvatska!

Niti staro gradsko odlagalište Viševac nije za pohvalu iako je sanirano, lijepo prekriveno travom. Zar mislite da toliko tona i tona raznog otpada dovoljno samo sakriti, prekriti zemljom i travom? To je kao da doma gurate svoje smeće pod tepih. Nažalost, škola sa Viševcom i Sovjakom Općini Viškovo nije bila dovoljna, na drugom kraju Općine, toliko blizu da ova skupina ljudi može u kratkom vremenu obići sva 3 smetlišta, imamo treći, „najmoderniji“  Županijski Centar za gospodarenjem otpadom Marišćina!

Toliko dobar i moderan da već godinama truje  ne samo mještane sjevernog djela Općine, nego se ovaj neizdrživi smrad po trulim jajima i trovanje lebdećim česticama širi sve dalje. Prema zadnjim podacima na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u 2018. godini bilo je 122 satna prekoračenja emisija sumporovodika (H2S) i 6 dnevnih prekoračenja emisije PM10 čestica.

U 2019. godini zabilježena su 172 satna prekoračenja emisije sumporovodika i 2 dnevna prekoračenja emisije PM 10 čestica. Ponavljamo, smrad po trulim jajima nije neugodan miris, to je SMRAD !!! To nije dodijavanje mirisom, to je ubijanje SMRADom, ma koliko nas uvjeravali u suprotno. Mi to znamo i osjećamo JER GUŠIMO SE U SMRADU!

Preko 6% naše Općine Viškovo je smetlište! Crna jama Sovjak, Viševac i Marišćina,  spomenici su  ljudske gluposti!

Legendarna RI Rock pjesma kaže  „Učinimo nešto“, jer sutra bit će kasno! Mještani Viškova ovog trenutka još uvijek tvrde –  nije kasno, pokrenimo se! Mi smo svoje prebivalište dobili samo na posudbu, iako je ono sada takvo da nikako ne možemo biti ponosni na učinjeno! Neka se srame krivci, ali se zato mi probudimo, popravimo pokvareno i učinimo ovaj kraj i sebe ponosnima što ćemo našoj djeci ostaviti ČISTI ZRAK za koji danas hodamo! I zato ponavljamo: „Ministre, ne dvojite, i zatvorite postrojenje na Marišćini, prekinite ovaj ekocid nad stanovnicima Viškova i dajte nam da napokon prodišemo!

Upravni odbor Udruge Krizni eko stožer Marišćina