ŽCGO Marišćina – jedini mogući koncept za ostanak u fotelji!

28 travanj, 2013

Sukladno odredbama Zakona o javnom priopćavanju (članak 30. i 34.) objavljujemo demanti izjava direktora TD Ekoplus d.o.o. u članku Novog Lista od 27.04.2013. godine

U članku Novog lista objavljenom 27.04.2013. godine, direktor TD Ekoplus d.o.o. opetovano iznosi neistinite tvrdnje, kao što je to njegova praksa još od 2006. godine kada je obećavao fantastični ŽCGO sustav za gospodarenje otpadom koji će pustiti u rad već 2008. godine.

Tragikomično je i prozivanje „zelenih“ koji tobože obmanjuju javnost, dok gdin Šćulac navodno „stimulira primarnu selekciju“. Naime, već je i maloj djeci u vrtiću jasno da ekološki sustav odvajanja sirovina iz otpada kojim će Grad Rijeka i okolica za 63.000 t smanjiti ukupnu količinu otpada za odlaganje, ostavlja MBO postrojenje bez sirovina za obradu! Prema izračunima komunalnih društava iz Primorsko – goranske županije, cijena zbrinjavanja smeća u ŽCGO Marišćina pet je puta viša od cijene postojećeg sustava, pa smatraju nužnim ubrzano uvođenje višestruko jeftinijeg ekološkog sustava odvajanja sirovina iz otpada.

Kako planirano MBO postrojenje ima kapacitet prerade 100.000 t smeća godišnje, a ostatni otpad iz cijele PGŽ neće iznositi niti 20% tog kapaciteta, neizbježno se nameće pitanje: Obradu čijeg smeća će financirati građani Primorsko – goranske Županije?

Najnoviji biser iz kolekcije izjava gdin-a Šćulca „dok se sustav na terenu ne ujednači imat ćemo MBO i to je to..“ jasno nam govori o bahatosti „nadležnih institucija“ čiji je gdin Šćulac eklatantni primjerak! Dakle, građani Primorsko – goranske županije, svi ćemo zajedno plaćati 88 milijuna EUR za prijelazno rješenje samo zato jer „nadležne instutucije“ smatraju da trebamo takvo „prijelazno“ rješenje do uvođenja sustava koji bi nas, da ga odmah krenemo provoditi, koštao deset puta manje, a cijelo ulaganje bi se isplatilo za četiri godine!

Međutim, bez obzira na sve, uvaženi direktori, predsjednici Skupština, članovi Upravnih i Nadzornih odbora komunalnih društava za gospodarenje otpadom autistično ponavljaju uvijek iste rečenice, bez imalo tolerancije i prihvaćanja novih europskih trendova ili glasa struke.

Naravno da je zainteresiranoj javnosti potpuno jasno zašto gdin Šćulac tako gorljivo zagovara svoj ŽCGO sa skupim, zastarjelim i ekocidnim MBO postrojenjem. To je postrojenje zapravo jedini razlog postojanja tvrtke TD Ekoplus d.o.o. i njezinog direktora.

S obzirom da je Studija „Ekološki zasnovan sustav gospodarenja otpadom Grada Rijeke i okolice“ jasno pokazala da je MBO postrojenje na Marišćini zapravo nepotrebno, nepotrebna je i tvrtka TD Ekoplus d.o.o na čelu s direktorom koji je, poštujući minimum društvene odgovornosti etike i morala, trebao odavno ponuditi ostavku na svoje nepotrebno radno mjesto.

            Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

 Josip Katalinić, predsjednik