Zatvorite ŽCGO Marišćina! To je jedino rješenje za probleme mještana!

17 Studeni, 2018

Nakon 6 godina smrada s Marišćine, lažnih obećanja i potpunog manjka suosjećanja za naše probleme od strane lokalnih političara netko bi možda i odustao. Mi nećemo.

Ustrajni smo u našoj borbi za čisti zrak, čistu vodu i čisti okoliš. Umorni smo i iscrpljeni, ali nećemo se predati. Psihički i fizički stres, uzrokovan smradom, svakim danom postaje sve veći i razorniji. Sav naš bijes, razočaranja i strahovi sada stanu u samo tri riječi – DOSTA NAM JE.

Dosta nam je bahatih lokalnih i državnih političkih elita kojima je smrad samo subjektivni dojam neugode. Oni ne strahuju za zdravlje svoje djece, ne provode nedeljna popodneva u kućama niti strahuju od svakog novog nepoznatog mirisa. Oni ne znaju što znači živjeti uz monstruma kakav je Marišćina, niti će to ikada znati i ne želimo više slušati njihova prazna obećanja i floskule.

Dosta nam je i nesposobnih ministara koji izigravaju i krše Hrvatske i Europske zakone. Njihova inzistiranja na izgradnji trinaest regionalnih centara za zbrinjavanje otpada znači da će još brojne obitelji, poput naših, živjeti u svakodnevnom smradu. Svoje greške i propuste financiraju iz naših džepova.

Dok cijela EU i njezine nadležne institucije grabe velikim koracima u smjeru kružne ekonomije i kružnog zbrinjavanja otpada, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je bez obrazloženja izbrisalo spremnike za odvojeno prikupljanje biootpada i tekstila i kompostere iz natječaja za Najavu javnog poziva za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike umjesto 1,5 mlrd kn realiziralo je 575 milijuna kuna iz EU fondova (manje od 40%), a razlog su vjerojatno smetlišta koja naša vlast preferira, dakle razne Marišćine.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je apsolutni rekorder u nepovlačenju EU sredstava i zato Ministre, odstupite ili nam osigurajte spremnike za odvajanje biootpada, tekstila i kompostere.

Osim što pokazuje svoje apsolutno neznanje i nepoštivanje relevantnih europskih i hrvatskih zakona, Ministar Ćorić na ovaj način onemogućav općine i gradove u Republici Hrvatskoj da uspostave zakonit i efikasan sustav zbrinjavanja otpada na svojim područjima. Cilj je jasan – osigurati ogromne količine miješanog i nerazvrstanog otpada koji će “hraniti” centre za gospodarenjem otpadom.

Prebacivanje odgovornosti i skupljanje političkih bodova na temu Marišćine postalo je degutatno. Dok se nekoliko tisuća stanovnika u okolici Marišćine guši u smradu, direktor TD Ekoplus d.o.o., Josip Dedić, postavlja vodene zavjese i sadi stabla kako bi riješio navedeni problem.

U isto su vrijeme, pritisnuti teretom sve jasnijih činjenica o apsolutnom nefunkcioniranju Marišćine na svim razinama, župan Komadina i njegovi suradnici čudesno su progledali i odlučili predati ŽCGO Marišćina te sve njezine probleme Općini Viškovo. Umjesto da preuzmu odgovornost i ponude rješenje, vodeći ljudi Proimorsko-goranske županije I tvrke Ekoplus izvode igrokaze za publiku kupujući vrijeme dok smišljaju kako će javnosti opravdati daljnje financiranje rupe bez dna zvane ŽCGO Marišćina.

Župane, Zlatko Komadina, odstupite ili zatvorite ŽCGO Marišćina, a sukladno jednoglasnom Zaključku predstavničkog tijela Općinskog vijeća Općine Viškovo, predstavničkog tijela mještana u lokalnoj zajednici Općine Viškovo.

Marina Gratton Gulin, Predstavnica mještana Viškova, organizator prosvjeda

Josip Begonja,    Predsjednik udruge Krizni eko stožer Marišćina, organizator prosvjeda