Zatvorite ŽCGO Marišćina ili nam pronađite adekvatan smještaj!

10 studeni, 2018

Zašto”institucije” ne reagiraju na na nepodnošljivi smrad s Marišćine koji tjednima onemogućuje normalan život mještana?

Da, smrdilo je, smrdi i smrdit će sve jače i šire. Posljednjih 15 dana nesnosno smrdi H2S  – sumporovodik, izuzetno otrovan i zapaljiv plin. Otrovnost mu je širokog spektra, a najveći utjecaj ima na živčani sustav. Izlaganje niskim koncentracijama može izazvati iritaciju očiju, suho grlo i kašalj, kratak dah i nakupljanje tekućine u plućima. Dugoročno izlaganje niskim koncentracijama može prouzrokovati umor, gubitak apetita, glavobolje, slabljenje pamćenja i slične simptome. Ta sudbina čeka minimalno 2.000 stanovnika sjevernih naselja Općine Viškovo ukoliko se ne zaustavi emisija ovog otrovnog plina sa primitivnog odlagališta otpada Marišćina!

Unatrag 15 dana, točnije od 25.10.2018. prisutno je gotovo svakodnevno višesatno prekoračenje granične vrijednosti H2S, a pojedine satne vrijednosti veće su od granične i za 250%! Uredba o razinama onečišćujućih tvari u zraku (NN 117/2012, 84/2017) dopušta 7 prekoračenja dnevne i 24 prekoračenja satne granične vrijednosti tijekom kalendarske godine, a od gore navedenog datuma do 09.11.2018 u 18h satna granična vrijednost prekoračena  je 27 puta, što znači da stanovnici Marčelja udišu zrak 2. kategorije.

Na upit što se čini po pitanju ovih prekoračenja, Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odgovara da komuniciraju s Inspekcijom zaštite okoliša i Ekoplusom.  Taj zrak koji smrdi na trula jaja, koji izaziva nervozu kod odraslih i povraćanje kod djece, prema tom istom Zavodu još uvijek ne spada u 2. kategoriju jer podaci sa mjerne stanice nisu validirani i statistički obrađeni. Gospodo iz Zavoda, Inspekcije, a pogotovo iz Ekoplusa, nama ne treba ni validacija ni statistika da vam kažemo da SMRDI, dovoljno nam je osnovnoškolsko poznavanje kemije i biologije da znamo da je OTROVNO, iako vi tvrdite suprotno i najavljujete najstrože osude i sankcije prema neimenovanim pojedincima.

Kvaliteta zraka i kvaliteta života u Marčeljima je dotakla dno, naše strpljenje je prešlo granice. Na Marišćini nema govora o gospodarenju otpadom jer ovo je sve samo ne gospodarenje. Izvolite ODMAH zatvoriti ŽCGO Marišćinu ili pronađite adekvatan smještaj za 2.000 odraslih i djece koji svakodnevno, i po 12 sati u nizu, zatvoreni u svoja novcem i zdravljem plaćena  4 zida trpe posljedice vaše indolentnosti.

Za Udrugu Krizni eko stožer Marišćina

Josip Begonja, predsjednik