Svečano otvoren EcoLogic 2014 – prvi hrvatski Zero Waste simpozij!

30 svibanj, 2014

Međunarodna iskustva u provedbi bezdeponijskog koncepta

Vrsni stručnjaci obrazlažu Zero Waste strategiju

Danas je, u organizaciji Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, svečano otvoren EcoLogic – prvi hrvatski Zero Waste simpozij  s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom: Otpad prošlosti je bogatstvo budućnosti!

Simpozij je posvećen održivom gospodarenju otpadom u čijem je fokusu bezdeponijski koncept, odnosno sustav „nula otpada“ (eng. Zero Waste) koji je u Europi i svijetu afirmirani model gospodarenja otpadom, temeljen na pet osnovnih r-načela: REDIZAJNIRATI proizvod, REDUCIRATI uporabu, RABITI ponovno, RECIKLIRATI i RAZGRADITI kompostiranjem.

Strategija Zero Waste sustava je postići maksimalnu iskoristivost otpada što za rezultat ima minimalnu ili zanemarivu količinu ostatnog otpada na odlagalištima. Korištenje vrijednih sirovina i njihovo odvojeno prikupljanje nije samo pitanje poštivanja zakonodavstva Republike Hrvatske i Europske unije, već pitanje ostvarivanja održivog razvoja i očuvanja prostora u kojem živimo, kao i cijele planete Zemlje. 

Kako je u uvodnoj riječi istaknuo predstavnik organizatora, predsjednik Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina, Josip Katalinić, osnovni je cilj simpozija okupiti akademsku zajednicu, predstavnike lokalne samouprave, komunalna društva,  ekološke udruge i svu zainteresiranu javnost oko ideje ekološkog gospodarenja otpadom baziranog na Zero Waste strategiji.

Uz Načelnicu Općine Viškovo tijekom svečanog otvaranja simpozija uvodnu riječ podrške održao je i dr.sc. Predrag Šustar, dekan Filozofskog fakulteta i domaćin skupa, a posebno ističemo i pismo podrške u Rijeci prof. dr. sc. Pere Lučina.

Dvodnevnom skupu odazvali su se brojni znanstvenici, predstavnici akademske zajednice i komunalnih društava kroz čija će se izlaganja  predstaviti različiti aspekti gospodarenja otpadom. 

Poseban interes izaziva predavanje našeg istaknutog fizičara i izumitelja prof.dr.sc. Davora Pavune koji će govoriti o slobodnoj (fraktalnoj) vodi u prirodi i implikacijama za bolju civilizaciju. Tema je jako važna uzimajući u obzir „neobjašnjivu“ činjenicu da naše političke elite u svojim strategijama gospodarenja otpadom sve centre gospodarenja otpadom planiraju izgraditi neposredno uz izvore pitke vode, a prigodno su izmijenili i pravilnik o gospodarenju otpadom koji sada takvu rabotu velikodušno podržava. 

Simpoziju prisustvuju i čelnici Zero Waste inicijative koja na razini Europe okuplja predstavnike lokalne samouprave, udruge i zainteresiranu javnost aktivno djelujući na provedbi Zero Waste strategije u praksi. S velikim zanimanjem očekujemo predavanja istaknutih članova Zero Waste Europe inicijative (ZWE). Joan Marc Simon, direktor inicijative i Enzo Favoino, član znanstvenog odbora i vrlo gorljivi zagovornik Zero Waste filozofije  na skupu će predstaviti iskustva u primjeni Zero Waste strategije u gospodarenja otpadom na području susjedne nam Italije. 

Međunarodni karakter simpozija naglašen je i prisustvom naših susjeda iz Slovenije. Predstavnik komunalnog društva iz Ljubljane govorit će o vrlo važnom troškovnom aspektu gospodarenja otpadom i metodama optimizacije prikupljanja odvojenog otpada. Svojim prisustvom i aktivnim sudjelovanjem u programu poseban su pečat dala naša lokalna komunalna društva. Predstavnici KD Ponikve d.o.o. s otoka Krka, KD Murvica d.o.o. iz Crikvenice, KD Ivanj d.o.o. iz Novog Vinodolskog i KD Komunalac d.o.o. iz Opatije podijelit će svoja iskustva u primjeni sustava odvajanja otpada i upoznati nas s daljnjim planovima rada u svjetlu novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom. 

Uz brojne ekološke udruge od kojih posebno ističemo naše prijatelje i supatnike iz Kriznog Eko Stožera Zagreb i akademska se zajednica vrlo aktivno uključila u cijeli projekt. Tako će dr.sc. Elvio Baccarini s Filozofskog fakulteta u Rijeci održati predavanje lokalnoj autonomiji i mogućnostima samoorganiziranja građana u ekologiji, a prof. Katarina Vorkapić s pravnog fakulteta u Rijeci govorit će o pravnim okvirima gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. 

Posebno je važno istaknuti i predavanje koje će na temu gospodarenja otpadom održati prof. dr.sc. Slaven Dobrović, jedan od autora Studije „Ekološki zasnovan sustav gospodarenja  komunalnim otpadom za Grad Rijeku i okolicu“, a autor je  i provedbenih studija za gospodarenje otpadom za otoke Krk, Cres i Mali Lošinj. 

Zaista se nadamo da će ovako bogat i atraktivan program privući veliki broj posjetitelja i pozivamo sve građane da prisustvuju simpoziju EcoLogic 2014 i iskoriste priliku za stjecanje novih znanja i planiranje bolje, čiste i sretnije budućnosti! Svim je posjetiteljima ulaz slobodan! 

Poslije simpozija od 18:00 popijte kavu s voditeljem Sci-Caffe-a Vjeranom Piršićem, predsjednikom udruge Eko Kvarner. Pridružite nam se i dođite u Klub mladih !
 

Josip Katalinić,  Predsjednik Organizacijskog odbora „EcoLogic“ simpozija