Što radi „moderni“ županijski centar za gospodarenje otpadom?

30 prosinac, 2015

Konačno je u medije došla informacija, da se riječko smeće, na Marišćini prekrcava u velike kamione i odvozi na razna odlagališta po Republici Hrvatskoj, a sve nažalost zbog prometne nesreće koja se dogodila na čvoru Orehovica, gdje se je prevrnuo kamion s prikolicom punom smeća. Udruga KESM, već nekoliko mjeseci pokušava javnosti prezentirati trenutačnu situaciju gospodarenjem otpada u režiji KD Čistoća i Gradonačelnika Obersnela. Naša pravovremena upozorenja kao što se sada vidi bila su i ostala namijenjena zaštiti sveopćeg javnog interesa, pa stoga moraju biti stalnim interesom javnih medija.

Već se mjesecima, od zatvaranja 0-faze Marišćine, riječko smeće odvozi po raznim odlagalištima Republike Hrvatske, pa je tako između ostalog naše smeće  bivalo odvedeno u 470km udaljeni Donji Miholjac.

Svjedoci smo medijskih izjava odgovornih osoba sa raznih razina vlasti koje tvrde kako je u ŽCGO Marišćina započeo pokusni rad, a potom i probni rad postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada.

Svakih mjesec dana se na Marišćini pojavi naša politička elita koja plasira „nevjerojatnu“ vijest da je ŽCGO Marišćina proradio, nakon što je projekt izmišljen još tamo davne još 1999. godine. Međutim, mi mještani koji živimo u blizini deponija i pod stalnim smo utjecajem „nulte faze“ ŽCGO Marišćina, svjedoci smo da se na Marišćini i dalje riječko smeće iskrcava na području smetlišta Marišćina, odnosno tzv. Nulte faze, a kamioni KD Čistoća d.o.o. ne ulaze u pogon za obradu otpada.

Sada smo sigurni u to da se pokusni rad ŽCGO Marišćina svodi na to da kamioni KD Čistoća d.o.o. i dalje iskrcavaju neobrađeno smeće na Marišćini, a najmoderniji pogon ne prerađuje otpad.

Od samog pokretanja projekta izgradnje postrojenja za mehaničko-biološku obradu, bilo je potpuno jasno da projektirani sustav nije ekonomski, tehnološki niti ekonomski održiv i da ne može opstati. Postrojenje još nije ni počelo s radom, a već su krenuli i kvarovi, a neobrađeno smeće se i dalje istresa na smetlištu Marišćina.

Zbog čega postrojenje za mehaničko-biološku obradu smeća ŽCGO Marišćina još ne radi?

Nadležni šute, očito su svjesni uzaludnosti i besmislenosti skupog projekta koji se neće moći sam financirati. U konačnici cijenu neznanja i nesposobnosti i ovaj će put kao i uvijek do sada platiti građani kojima će sigurno doći na naplatu ogromni računi za prijevoz smeća u velikim kamionima po Republici Hrvatskoj. Ako se dnevno na Marišćini natovari 7-10 kamiona smeća, i ako znamo da je cijena odvoza smeća s takvim kamionima sigurno 10-tak tisuća kuna, dolazimo do računice da se dnevno za prebacivanje smeća iz Rijeke u Koprivnicu, Donji Miholjac ili neko treće odlagalište potroši barem sedamdeset tisuća kuna. Za tu cijenu bi sva djeca u Gradu Rijeci mogla besplatno boraviti u vrtiću.

Iskreno se nadamo se da će ovaj put za kašnjenje projekta, beskonačno pomicanje rokova i financijsku

štetu zbog izgradnje skupog i ekonomski neodrživog ŽCGO Marišćina, odgovorne osobe politički, kazneno i financijski odgovarati.

         Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Josip Begonja, Član Upravnog Odbora