Sramotni krah sustava za gospodarenje otpadom na riječki način!

30 srpanj, 2017

Nezakonitim obračunom cijena KD Čistoća d.o.o. Rijeka pokriva svoje poslovne promašaje

Prije gotovo četiri godine riječko je Gradsko vijeće na inicijativu Udruge Krizni eko stožer Marišćina i prijedlog 16 oporbenih vijećnika prihvatilo Zaključak o intenziviranju aktivnosti na primarnoj selekciji otpada:

„…Predlaže se predsjedniku Skupštine KD Čistoća d.o.o., gradonačelniku grada Rijeke Vojku Obersnelu, da sazove hitnu sjednicu Skupštine KD Čistoća d.o.o. i predloži Skupštini odluku kojom će naložiti stručnim službama KD Čistoća d.o.o. da odmah započnu sa završnom fazom izrade Studije „Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom za područje Grada Rijeke i okolice“, autori prof.dr.sc. Slaven Dobrović, doc.dr.sc.Hrvoje Juretić i mag.ing.mech. Goran Smoljanić…“  

Naručena i plaćena Studija jasno je pokazala da odvajanje otpada donosi izravnu uštedu od 63 milijuna kn godišnje u odnosu na skupo zbrinjavanje otpada u ŽCGO.

Prema Studiji, 90% komunalnog otpada je iskoristivo, a ukupna količina proizvedenog otpada u 2012. godini iznosi 69.000 t, dok je ukupan trošak zbrinjavanja otpada u ŽCGO uključujući prijevozne i ostale vezane troškove 1.000 kn  po toni otpada. Sve to zapravo znači da bi planirani kapacitet obrade smeća u ŽCGO Marišćina od 100.000 t godišnje ostao bez 63.000 t, a ta je količina 80% ukupnog smeća koje proizvodi Primorsko – goranska županija!

Na žalost, zaključak Gradskog vijeća, ostao je mrtvo slovo na papiru. U međuvremenu su istekle sve dozvole za zatrpavanje dijela Marišćine smećem, pa se riječko komunalno društvo odlučilo primijeniti vlastiti model „Zero-waste“ koncepta. Razvozeći smeće po cijeloj Hrvatskoj riječki su komunalci zapravo pokušavali premostiti višegodišnje kašnjenje puštanja u pogon postrojenja za mehaničko-biološku obradu smeća na Marišćini.

Naravno, odgovorne osobe u KD Čistoća d.o.o. nisu smjele ni pomisliti da bi slučajno pokrenule sustav odvajanja otpada, prema naručenoj i plaćenoj Studiji, jer bi tada ponestalo sirovine za proizvodnju goriva iz otpada u postrojenju za mehaničko-biološku obradu miješanog smeća u ŽCGO Marišćina.

Takva kratkovidna politika morala je rezultirati financijskim krahom KD Čistoća d.o.o. Međutim, tu nikako nije kraj dodatnim financijskim zaduženjima lokalnih komunalaca. Direktivama EU je propisano da se 2020. godine u Hrvatskoj mora odvajati 50% papira i plastike, a obrada pomiješanog smeća u ŽCGO Marišćina se, prema EU direktivama NE SMATRA odvajanjem sirovina iz otpada.

Dakle, slijedeće nas godine očekuju i kazne za neprovođenje direktiva EU koje na dnevnoj razini dosižu i do 10.000 EUR!

Udruga Krizni eko stožer Marišćina proteklih je pet godina o opisanim problemima nebrojeno puta javno progovarala. Na sva upozorenja riječki je gradonačelnik posprdno odmahivao rukom, pa je tako u Novom listu od 28.11.2014. godine lakonski izjavio:

„…Ekolozi svoju struku stječu obrazovanjem. To je isto kao da kažete lokalni nadriliječnici nešto tvrde. Ekolozi tvrde da je ovo moderna tehnologija. Oni koji sebe predstavljaju ekolozima tvrde nešto novo. Razgovarajmo u elementima struke, a mislim da imam pravo to govoriti, s obzirom na moju osnovnu struku..“

Ovih je dana gradonačelnikova „struka“ stanovnicima županije isporučila račun za svo uloženo neznanje, nesposobnost, nerad i neefikasno poslovanje KD Čistoća d.o.o. na čelu s gradonačelnikom kao predsjednikom Skupštine te tvrtke.

Nevjerojatna je bahatost kojom direktorica KD Čistoća d.o.o. javno poručuje građanima da je glavni razlog za povećanja cijena kašnjenje puštanja u pogon ŽCGO Marišćina i odvoz smeća na razna odlagališta po Hrvatskoj i da to građani moraju platiti!

Uza sve to direktorica se usuđuje javno obrazlagati protuzakonit prijedlog povećanja cijena po domaćinstvu kršeći tako odredbe Zakona o gospodarenju otpadom (NN 94/13) i Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom (NN 50/17).

Umjesto da za nastalu štetu kazneno i financijski odgovaraju osobe koje su proteklog desetljeća donosile odluke i izazvale štetu koja se mjeri desecima milijuna kn, račun se ispostavlja građanima i to primjenom nezakonitog obračuna!

Zbog svega navedenog, pozivamo građane da vrate nezakonito ispostavljene račune uz poziv na važeće zakonske propise.

Pozivamo građane da zatraže da se KD Čistoća d.o.o. pridržava zakonskih propisa koji nedvosmisleno definiraju obračun cijene odvoza otpada prema PREDANOJ KOLIČINI, a ne idejama direktorice komunalne tvrtke koja pokušava vlastite financijske probleme riješiti na račun građana!

 

 

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Josip Begonja, predsjednik