Revizija i financiranje projekta ŽCGO Marišćina

4 veljača, 2013

Na naš upit o statusu revizije projekta ŽCGO Marišćina (D-13-007 od 21.01.2013.) odgovorili ste jednom rečenicom u e-mail poruci broj 1302-034/DŠ od 01.02.2013. kojom konstatirate “da su revizori odabrani i da su u tijeku aktivnosti na izradi revizije.”

Ovakav je bahat odgovor prava ilustracija načina na koji se Vi osobno gdin-e Šćulac, već godinama odnosite  prema upitima građana koji Vas financiraju!

Ekoplus

Ekoplus

Tvrtka Ekoplus d.d. u vlasništvu je Primorsko – goranske županije i jedinica lokalne samouprave i od osnutka 2001. godine financiraju je porezni obveznici, jer tvrtka koju već dugi niz godina upravo Vi vodite već 12 (dvanaest) godina nije u stanju samostalno ostvariti prihod.

Jedina svrha osnivanja te tvrtke je sprovođenje projekta ŽCGO Marišćina, a to u 12 (dvanaest) godina svog postojanja nije uspjela ostvariti.

Samo je tijekom 2011. godine za brutto plaće Vaših 6 (šest) zaposlenih djelatnika, gdin-e Šćulac,  izdvojeno 3.107.568,00 kn, dok je prosječna netto plaća svakog zaposlenog  iznosila čak 11.409,00 kn, sve uredno podmireno iz džepova građana Primorsko-goranske Županije. Što je tih 6 (šest) djelatnika na čelu s Vama, gdin-e Šćulac, radilo svih 12 (dvanaest) godina?

Javno dostupni podaci o Vašim poslovnim uspjesima zaista su “impresivni”!

Naime, tijekom 10 (deset) je godina 6 (šest) djelatnika “vrijedno” radilo na čudesnom projektu ŽCGO Marišćina. Fantastični rezultati desetogodišnjeg rada donijeli su nam papirnati projekt za kojeg je u 2009. godini potpisan Ugovor o IPA financiranju (s izmjenom iz 2011. godine). U Poglavlju 14. izmjene Ugovora iz 2011. godine definirana je vrijednost projekta od 101.615.607 EUR,  EU financiranje je na razini od 22,3 milijuna EUR, a od toga 10 milijuna EUR su kreditni plasmani.

Ovakav “izvanredan” rezultat Vašeg rada, omogućio je dakle, poreznim obveznicima da otplaćuju 101,6 milijuna EUR za potpuno nepotreban projekt, baziran na zastarjeloj tehnologiji, na lokaciji koja garantira onečišćenje izvorišta vode za područje Grada Rijeke.

Dok ste Vi gdin-e Šćulac, zajedno sa svojim suradnicima “vrijedno” radili na papirnatom projektu, smeće se gomilalo na smetlištu Viševac učinivši ga najvišim brdom u Općini Viškovo.

Vaša izvanredna ideja da se dio lokacije ŽCGO Marišćina ustupi bez naknade za formiranje novog smetlišta sigurno će oduševiti i gdin-a Dirka Ahnera, potpisnika IPA ugovora sa strane Europske komisije, kojem ste objasnili i potpisom potvrdili da “Faza 0” zapravo obuhvaća preliminarne aktivnosti pripreme projekta i nigdje niste spominjali izgradnju smetlišta, odnosno “skladišta smeća”.

Gdin Ahner sigurno nije svjestan niti činjenice da se cijeli projekt temelji na zastarjeloj studiji utjecaja na okoliš koja izrađena s drugačijim ciljem i nije obuhvaćala cijelo područje za koje je sada ŽCGO Marišćina planiran, niti je definirala mogućnost odlaganja opasnog otpada!

Naravno to nije sve! 

Na “međunarodnom natječaju” za provođenje prve faze projekta s točno definiranom specifikacijom opreme, “izabran” je grčko-njemački konzorcij koji je prema javno dostupnim izvorima u velikim financijskim problemima. Taj je konzorcij inače poznat i po aferi s isporukom “MBO tehnologije” na Filipinima, gdje su lokalne vlasti ipak koristeći zdrav razum, na vrijeme odustale od ulaganja 54,7 milijuna EUR u “vrhunsku MBO tehnologiju”, posumnjavši u znanje i kvalitetu odabranog izvođača.

Međutim, hrvatski se građani ne moraju brinuti, zar ne? Naime, Vi ste gdin-e Šćulac, povjerili nadzor nad projektom za 1,5 milijuna EUR renomiranoj španjolskoj tvrtki koja u Hrvatskoj djeluje već godinu dana i ima 3 (tri) zaposlena djelatnika, tako da možemo odahnuti.

Odabrana je vrhunska tehnologija, s kvalitetnim nadzorom i sve je to puno, puno jeftinije od uvođenja ekološkog sustava odvajanja otpada.

Koliko košta obrada tone smeća u Vašem čudesnom projektu, gdin-e Šćulac?

U još jednom Vašem bahatom odgovoru u jednoj rečenici e-mail poruke koju ste nam dostavili 10.09.2012. godine navodite: “„Prema izračunima Cost-benefit analize iz zahtjeva za modifikaciju projekta planirani trošak obrade i zbrinjavanja ostatnog dijela 1 tone otpada u okviru ŽCGO Marišćina iznosi 45 €.”

Međutim, na naš upit komunalnim društvim s područja Primorsko – goranske županije dobili smo odgovor da se cijena obrade tone otpada u fantomskom ŽCGO Marišćina ne zna, jer od Vas gdin-e-Šćulac, nisu dobili niti prijedlog kalkulacije cijene koštanja. Na strukovnom savjetovanju održanom u utorak 29.01.2013. godine na izravan upit predstavnika komunalnih društava odgovorili ste ad-hoc bez prikaza kalkulacije i dodatnog elaboriranja “50 EUR za dovoz i odlaganje i 40 EUR za prikupljanje otpada”.

Što je istina gdin-e Šćulac? Znate li izračunati cijenu dovoza i obrade tone smeća u tom čudesnom stomilijunskom postrojenju ili ne znate?

Kako možete tvrditi da je uvođenje ekološkog sustava odvajanja otpada skuplje i kako možete tu tvrdnju  dokazati?

Kakvu reviziju projekta ŽCGO Marišćina sprovodite i zašto? Na koji ste način predvidjeli da zainteresirana javnost sudjeluje u postupku revizije?

Temeljem čl. 4. st. 1. i čl. 11. st. 1. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 172/03 i 144/10) od Vas tražimo detaljne dogovore na sva navedena pitanja, kao i odgovore na pitanja u našem zahtjevu Z-13-025 koji Vam dostavljamo u prilogu dopisa.

Gdin-e Šćulac, svakako bi Vam moralo biti jasno da bi svaki Predsjednik Uprave u svakoj tvrtki koja imalo brine za svoje vlasništvo odmah dobio otkaz, jer svom vlasniku nije znao odgovoriti na dva osnovna pitanja za koja je zadužen svaki Direktor ili Predsjednik Uprave: Kolika je cijena koštanja i kolika je prodajna cijena proizvoda i/ili usluge?

Za vlasništvo građana Republike Hrvatske trebali bi se brinuti naši izabrani politički predstavnici. Vaš dugogodišnji boravak na funkciji Predsjednika Uprave tvrtke TD Ekoplus d.o.o. jasan je dokaz kako naši izabrani predstavnici (ne) rade svoj posao.

Na žalost u postojećoj situaciji svaki poziv za ostavkom zapravo izaziva podsmjeh cijele političke strukture u kojoj ste i Vi gdin-e Šćulac vrlo dobro umreženi sastavni dio.

Zaista se nadamo da će građani Republike Hrvatske konačno početi koristiti svoje pravo glasa i tako jasno izraziti svoj stav o predstavnicima političkih elita koji uzurpiraju javno dobro za ostvarenje svojih parcijalnih interesa te se pri svemu tome bahato i sarkastično naslađuju na račun nemoći običnih građana da legalnim pravnim putem ostvare svoja prava zagarantirana Ustavom i postojećom zakonskom regulativom.

 Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina
Eko Kvarner – Ogranak Halubje
Josip Katalinić, predsjednik

Povezani sadržaji

  • Eptisa 1.5 milijuna eura za nadzor ŽCGO Marišćina

    Kako gospodari "ŽCGO Marišćina" troše milijune eura poreznih obveznika?

    Prema Prijedlogu Zakona o financiranju EU projekata s područja zaštite okoliša koji je pripremljen za raspravu u Vladi i Saboru RH u siječnju 2013. planirani ukupni troškovi ŽCGO Marišćina iznose 48 milijuna EUR. U zadnjoj potpisanoj izmjeni dvostranog Ugovora s EU za financiranje projekta "ŽCGO Marišćina" ukupan iznos projekta procijenjen je na 101,2 milijuna...