Radovi na uređenju „Školskog eko – vrta“ OŠ Sveti Matej u punom zamahu!

12 travanj, 2014

Uprkos oblacima i najavima lošeg vremena akcija uređenja “Školskog eko-vrta” OŠ Sveti Matej u Viškovu privukla je veliki broj volontera i članova Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina koji su tijekom subotnjeg prijepodneva šljunkom prekriveno školsko dvorište pretvorili u rascvjetani proljetni vrt prepun boja i mirisa.

Nakon grubih zemljanih radova koje smo proveli tijekom tjedna subotnja je akcija bila posvećena sadnji niskih sadnica i zalijevanju. Fotinije, jorgovani, javor, ruže, perunika i iberisi novi su stanovnici eko – vrta, nekadašnjeg običnog šljunčanog dvorišta. Tu je i mirisno začinsko bilje lavanda, ružmarin, majčina dušica i kadulja  uz sadnice arabis, flox i cerastium santoline.

Nakon uspješno završene akcije sadnje očekuje nas i završna akcija uređenja kroz aktivnosti na  postavljanju kompostera, izradi eko otoka, uređenju rubnika,  obradi, bojanju i uređenju klupica, bojanju zidova i postavljanju pločica s imenim sadnica.

Naravno, svi će radovi biti završeni do svečanog otvaranja “Školskog eko-vrta”, planiranog u sklopu niza svečanosti tijekom proslave Dana škole OŠ Sveti Matej Viškovo i dana Općine Viškovo.

Udruga Krizni Eko stožer Marišćina prijavom na natječaj Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, uspjela je osigurati sufinanciranje projekta “Školskog eko-vrta” u iznosu od 15.000,00 kn (75%). Prikupili smo i dodatnih 25% potrebnih sredstava u iznosu od 5.000,00 kn i to kroz donacije u materijalu i novcu od strane građana, poduzetnika i lokalne samouprave.

Posljednjih smo mjeseci i sav prihod s naše „Ne dvoji – odvoji“ akcije usmjerili na financiranje uređenja “Školskog eko-vrta” OŠ Sveti Matej.

Hvala svim volonterima, donatorima i svima koji  su sudjelovali u našoj akciji uređenja “Školskog eko-vrta” OŠ Sveti Matej Viškovo!

Ova građanska inicijativa provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranjaNacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva