Prosvjed u Viškovu 27.08.2012.

27 kolovoz, 2012

Prosvjed u Viskovu Izvor: "Novi list" Foto: V. Karuza

Prosvjed u Viskovu Izvor: “Novi list” Foto: V. Karuza

27.08.2012. godine KESM je organizirao mirni prosvjed protiv svih deponija u Općini Viškovo.

Prosvjed je održan na parkiralištu Milihovo u Viškovu. Oko 1000 prosvjednika okupilo se kako bi izrazilo svoje negodovanje zbog nesnosnog smrada koji ih guši od lipnja kao i zbog toga što odgovorni u Općini, Gradu i Županiji PG ne zbrinjavaju otpad, već samo manipuliraju smećem. Nesnosni smrad baliranog smeća tada je svakodnevno gušio mještane Marčelja, Sroka, Mavra i okolnih naselja od ranih večernjih pa sve do kasnih jutarnjih sati.

Zahtjevi KESM-a bili su:

  • hitno zaustavljanje odvoza baliranog smeća sa Viševca na Marišćinu,
  • raspisivanje natječaja za uništenje baliranog smeća na Viševcu i
  • javna rasprava o izboru lokacije ŽCGO Marišćina.

KESM je istaknuo opasnost od zagađenja izvora Rječine, između ostalog i zbog toga što je studija utjecaja na okoliš izrađena prije više od 10 godina, a projekt je od tada više puta mijenjan.

Okupljenim prosvjednicima obratili su se: predsjednik KESM-a Josip Katalinić, predsjednik MO Marčelji Josip Begonja, predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić, članice KESM-a Aleksandra Šebelja i Mirta Smokvina te glasnogovornica KESM-a Gorana Bardak.

Gorana Bardak je najavila mirni prosvjed u Rijeci, nastavak potpisivanja peticije te iznošenje primjedbi na prijedlog novog županijskog prostornog plana.

Odgovorni iz Općine, Grada i Županije su tom prilikom pozvani u Viškovo i Marčelje na besplatni sedmodnevni odmor uz opasku da na taj odmor povedu i svoju djecu.

Zanimljivo je spomenuti i da je Načelnik Općine Viškovo nekoliko dana ranije pozvan na prosvjed, ali je odbio sudjelovati uz pismenu ispriku koja je pročitana tijekom prosvjeda:

Zahvaljujem vam na pozivu da sudjelujem na prosvjednom skupu, koji će se održati u organizaciji udruge građana Eko-Kvarner u ponedjeljak 27. kolovoza u 17 sati ispred Općine Viškovo. Podržavam održavanje prosvjednog skupa, kao jednog od oblika i prava građana na javno iznošenje svojih zahtjeva.

Općinski načelnik u ostvarivanju ciljeva i programa Općine ima po zakonu date ovlasti, odgovornost i propisana postupanja.

Općinski načelnik ciljeve i programe Općine sukladno prije navedenom ne može ostvarivati organiziranjem prosvjednih skupova ili sudjelovanjem na njima.

Radi toga nisam nikada do sada sudjelovao na prosvjednim skupovima koje su organizirale pojedine udruge građana, građanske inicijative ili političke stranke.

Zbog toga neću sudjelovati niti na prosvjedno skupu koji organizira udruga Eko-Kvarner.

Molim Vas, da moj odgovor pročitate sudionicima prosvjednog skupa.

 

                                                                                              Općinski načelnik

                                                                                              Goran Petrc, prof.

Pročitani odgovor izazvao je burno negodovanje okupljenih prosvjednika.

Povezani sadržaji