Prosvjed u Rijeci 15.09.2012.

15 Rujan, 2012

15.09.2012. održan je mirni prosvjed u Rijeci, na Korzu. Na tom se događaju ispred zgrade gradske uprave okupilo oko tisuću prosvjednika sa transparentima poput: “Došli smo zbog čistog zraka, a dobit ćemo raka”, “Stavite svoje smeti pred svoja vrata”, “Čista voda i zrak nemaju cijenu”, “Mijenjamo benzen za bazen” i sličnim.

Prosvjed u Rijeci Foto: Vesna Prosen

Prosvjed u Rijeci Foto: Vesna Prosen

Predsjednik KESM-a Josip Katalinić obratio se prosvjednicima: “Danas truju nas. Danas smo mi ti kojima je zrak zagađen benzenom, no sutra će nam svima biti zagađeni izvori pitke vode. Ovih dana dobivamo dopise gdje nam pišu da im ti izvori nisu važni. Nastavi li se ovaj zastrašujući naum, naša djeca će vodu kupovati u trgovinama. A oni će nam tada govoriti da nisu računali s tim, da se jednostavno dogodilo, pozivati će se na mišljenje stručnjaka, na elaborate, na namještene studije, stare vlasti i pogrešne odluke! Kao i do sada u svim aferama, pojedinci će nestati i biti razriješeni svojih odgovornosti! Ne dajte im da nas lažu! Siti smo njihovih laži, njihove nezasitne potrebe za profitom, kojom besramno gaze naša preostala neuskraćena prava, a to je zrak, to je tlo i to je voda. Od svog nauma ne odstupaju ni koraka, usprkos svim upozorenjima. Kome je to u interesu? Zašto se tako ustrajno želi u takav projekt utrošiti 100 milijuna eura? Mi tamo živimo. Vidimo što se događa. Nama ne mogu reći da nam zrak nije zagađen, da je tlo zaštićeno, da imaju sve pod kontrolom. Uvjeravamo vas, ništa nije pod kontrolom i neće biti ako i vi ne počnete djelovati…”

Katalinić je upozorio i kako je sadašnji plan zbrinjavanja otpada poguban na svim razinama zdravlja, ekologije i ekonomije.

Bojan Banjac iz KESM-a pozvao je svoje sugrađane s ulice, “u slučajnoj državi”, da odgovore na pitanje: “Jeste li za ljudsko zdravlje i promjene načina gospodarenja otpadom”, a kad su mu okupljeni potvrdno odgovorili zaključio je: “Ulica je rekla svoje stručno mišljenje!”. Obersnela i Vujića javno je upitao: “Koliko košta naše zdravlje? Može i u kunama, i u eurima, i u švicarcima!”.

Predsjednik MO Marčelji Josip Begonja CZGO Marišćina nazvao je propalim projektom zločinačke organizacije za što će netko morati snositi odgovornost. “Sada Marišćinu pokušavaju pretvoriti u jeftinu destinaciju za opasni europski otpad. Punih 13 godina društvo u Ekoplusu dobiva plaće, dnevnice, službena vozila, tajnice… Vrijeme je da ih se makne s funkcija te da se izabere ostvariv, ekološki koncept gospodarenja otpadom, kakav postoji odavno u Europi. Budimo primjer Hrvatske!”

Aleksandra Šebelja istakla je kako su Viševac i Sovjak ruglo, sramota i tragedija ove regije već desetljećima, a sada se isti scenarij sprema i Marišćini koja je do jučer bila u vodozaštitnom području i zelenom pojasu. “O kvaliteti života i postotku oboljelih od malignih bolesti u tom području neću ni govoriti! Naše Ustavno pravo je pravo na čisti zrak. Zar životi naše djece vrijede manje od života vaše djece? Smetlištem na Marišćini onečistit će se ne samo tlo i zrak, već i najvrijedniji resurs kojeg imamo, a to je čista, pitka voda! Pitam se, da li to normalan čovjek može riskirati i dopustiti!”

Mirna Međimorec predstavila je model odvojenog prikupljanja otpada koji omogućuje da 80% otpada bude iskoristivo već odvajanjem u kućanstvima. “Sustav odvojenog prikupljanja otpada može zaživjeti za tri mjeseca, dok za njihova preskupa postrojenja u ovih deset godina nije položen niti kamen temeljac. Ovaj je model najefikasniji i ekonomski najisplativiji. Ovi politički dinosauri nude nam skupa rješenja, a skupo nije uvijek i najbolje. Ne počnemo li otpadom gospodariti po načelima ekologije i odvojenog prikupljanja otpada, čeka nas vrijeme skupog i nikad rješivog problema gomilanja smeća. Zato Obersnelu, Vujiću, Štoku i Šćulcu poručujemo: Ne damo vam otpad, mi njime znamo gospodariti! Mi smo dio rješenja, a vi problema!”

Povezani sadržaji