Pristup dokumentaciji projekta ŽCGO Marišćina

22 veljača, 2013

U nastavku donosimo neslužbeno priopćenje sa sastanka održanog 21.02.2013. u prostorijama TD Ekoplus d.o.o.

Sudionici sastanka:

  • Gdin Dario Bagić, Voditelj projekta TD Ekoplus d.o.o.
  • Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina: Mirna Međimorec, Edin Ajanović, Milan Pavelić, Toni Grlica

Gdin. Bagić je zapisao brojeve pet starih zahtjeva za pristup informacijama na koje još uvijek nismo dobili odgovor, te obećao da će nam na njih uskoro odgovoriti. Zahtjev za kompletnom projektnom dokumentacijom, je sadržan u 74 registratora. Cijena kopiranja za GP Krk je po gdin Bagiću iznosila između 20.000 i 50.000 kn.

Sve tražene građevinske i lokacijske dozvole dobit ćemo pripremljene u digitalnom obliku na CD do 01.03.2103.

Prema informacijama gdina Bagića TD Ekoplus d.o.o. ima “vezane ruke”. Projekt su navodno dogovorili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) sa strane RH i tvrtka Helector kao odabrani izvođač. Mirna Međimorec je objasnila da su nadležni u FZOEU jasno rekli da je odluka bila isključivo na Primorsko – goranskoj županiji i TD Ekoplus d.o.o. te upitala čemu cijeli taj “ping-pong”? Gdin Bagić je naglo izmijenio priču i rekao da je u ovaj projekt uključeno strašno puno sudionika (RH, Primorsko – goranska županija, TD Ekoplus d.o.o., Helector, EU…itd.) te da je iz tog razloga svaka izmjena projekta izrazito teška, jer mora proći očitovanje i usaglašavanje svih strana.

U neformalnom razgovoru dotaknuli smo se i „kazete“ na lokaciji Marišćina za koju gdin Bagić osobno smatra da je vrlo loše rješenje, ali da je dobro izgrađena i smatra da doista ne propušta. Moguća opasnost je da se za velikih kiša, radi uštede, voda ispumpava iz kazete u obližnji okoliš.

Na upit Tonija Grlice o tipu MBO postrojenja koji će biti izgrađen dobili smo zaprepašćujući odgovor: tip MBO potrojenja koje se planira graditi još uvijek Voditelju projekta ŽCGO Marišćina nije poznat (?!). Tvrtka Helector će to odlučiti i izgraditi postrojenje koje sama odluči (?!). Ta je tvrtka izabrana na natječaju na osnovi referenci i cijene, podizvođač GP Krk sudjeluje s radovima u visini od 30% vrijednosti projekta.

Nevjerojatna je i tragična činjenica da nakon svih studija i 74 registratora dokumentacije, Voditelj projekta ŽCGO Marišćina ne zna koja je MBO tehnologija odabrana. Odabir tehnologije je dakle prepušten Izvođaču, tvrtki Helector koja je u financijskim problemima i po svemu sudeći pred stečajem.

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina
Eko Kvarner – Ogranak Halubje
Toni Grlica