Priopćenje u vezi optužnog prijedloga DORH-a

27 veljača, 2013

Članovi Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina sudjelovali su kao oštećenici u predmetu kojeg Državno odvjetništvo vodi povodom kaznenih prijava protiv pravne osobe KD Čistoća d.o.o. zbog počinjenih kaznenih djela onečišćenja i ugrožavanja okoliša otpadom.

Državno odvjetništvo je analizom obavljenih izvida i dokaznih radnji  zaključilo da se radi o djelima prekršaja iz Članka 4. Stavak 2. Točka 3. Zakona o otpadu, te je odlučilo podnijeti prekršajnu prijavu protiv Zlatka Štoka i Stjepana Ropca kao odgovornih osoba KD Čistoća d.o.o. kao i protiv KD Čistoća d.o.o kao pravne osobe.

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina smatra da je konačno napravljen prvi korak u pravom smjeru, te da je neophodno potrebno pokrenuti pravosudni nadzor i cjelokupnu pravosudnu kontrolu ekonomski neisplativog, tehnološki zastarjelog, predimenzioniranog ekocidnog projekta “ŽCGO Marišćina”.

Iskreno se nadamo da će se konačno baš na ovom “projektu” sintagma “neka institucije rade svoj posao” provesti u djelo. Vrijeme da sve nadležne institucije preuzmu odgovornost za projekt koji se 13 godina ne može provesti, a zasnovan je na Studiji utjecaja na okoliš koja podrazumijeva sasvim drugu tehnologiju obrade otpada, a prema pozitivnoj zakonskoj regulativi istekao joj je i rok trajanja.

Vrijeme je da sve nadležne institucije i nadležne osobe odgovaraju žiteljima Primorsko – goranske županije za namjeru formiranja odlagališta na udaljenosti od 1,2 km od buduće akumulacije pitke vode za cijelo riječko područje. Prijedlogom prostornog plana Primorsko – goranske županije iz 2008. godine definirano je da svaka intervencija u neposrednoj blizini naselja Kukuljani ugrožava izvore pitke vode Zvir i Zvir II.

Vrijeme je da se pravosudnim nadzorom ustanovi zašto nadležne institucije formiranjem primitivnog smetlišta na brdu iznad sela Kukuljani uporno žele onečistiti izvore Zvir i Zvir II!

Vrijeme je da se pravosudnim nadzorom ustanovi zašto se u odlagalište otpada želi utrošiti preko 101,6 milijuna EUR većinom proračunskih sredstava koje financiraju svi žitelji Primorsko  – goranske županije!

Vrijeme je da žitelji Primorsko – goranske županije dobiju odgovore na svoja pitanja koja uzalud mjesecima postavljaju svim nadležnim institucijama!

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina
Eko Kvarner – Ogranak Halubje
Josip Katalinić, predsjednik

Dopis DORH-a

Dopis DORH-a

 

Povezani sadržaji

  • DORH podignuo optužni prijedlog zbog kršenja odredbi Zakona o otpadu!

    Danas je protiv KD Čistoće i dviju odgovornih osoba tog poduzeća Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) podiglo optužni prijedlog zbog katastrofe s balama koja se dogodila u ljeto 2012. Tekst sa web stranica DORH-a prenosimo u cijelosti: Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedenih izvida i dokaznih...