Predsjednik Skupštine PGŽ s pozicija vlasti neistinama napada građane koje bi trebao predstavljati!

12 Lipanj, 2016

 UDRUGA KRIZNI EKO STOŽER MARIŠĆINA i GRAĐANSKA UDRUGA SMOKVARIJANSKA LISTA

Pozivamo Ured pučke pravobraniteljice da temeljem svojih ustavnih ovlasti zaštiti građane od samovoljnih postupaka Predsjednika Skupštine PGŽ!

 

U članku Novog lista „Sanacija Sovjaka ne smije ugroziti zdravlje građana“ objavljenom 10.06.2016. godine trenutni Predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije grubo manipulira činjenicama i s pozicija vlasti napada građane koje bi trebao predstavljati tvrdeći kako „neće dopustiti udrugama da manipuliraju tako važnim pitanjima, a onda je eksplicitno izdvojena Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina. Fabijanić je naveo da članovi te udruge participiraju u vlasti na državnoj razini i da bi trebali lobirati da se taj problem što prije riješi, ali je izrazio sumnju da će to tako biti jer se oni nisu udostojili ni doći na Županijsku Skupštinu iako su bili pozvani“. 

U samo jednoj rečenici trenutni Predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije izrekao je hrpu kontradiktornih manipulacija, bahato vrijeđajući vlastite građane. Iako vrlo dobro zna da je odbio zamolbu za prisustvo sjednici Županijske skupštine, koju su mu uputili predstavnik građanske udruge Smokvarijanska lista Veljko Bezjak i Glasnogovornica Udruge Krizni eko stožer Marišćina i Vijećnica Općinskog Vijeća Općine Viškovo Mirna Međimorec, trenutni Predsjednik Skupštine nadmeno poručuje kako se pozvani predstavnici Udruge Krizni eko stožer Marišćina koji sudjeluju u vlasti na državnoj razini nisu pojavili!

Na taj način nama građanima, svojim biračima, bahato potvrđuje da će razgovarati samo sa onima koji participiraju u vlasti na državnoj razini, svi ostali nisu vrijedni njegove pažnje i nisu na razini da im se dozvoli obraćanje njegovoj veličini gospodinu Predsjedniku Županijske Skupštine!

Međutim, ionako se neće dopustiti da neki tamo amateri u udrugama iznose činjenice koje ne idu u prilog lokalnoj političkoj „eliti“!  Dakle, i ti su članovi udruge koji participiraju u državnoj vlasti samo amateri koji se ne žele, ne znaju i ne mogu založiti za rješenje problema jame Sovjak, nego samo manipuliraju važnim pitanjima!? Da nije tragično bilo bi smiješno!

Trenutnog Predsjednika Skupštine Primorsko-goranske Županije želimo podsjetiti da se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odazvalo na okrugli stol na temu sanacije jame Sovjak, kojeg su organizirale građanska udruga Smokvarijanska lista i Udruga Krizni eko stožer Marišćina. Na tom je okruglom stolu Ministarstvo zaštite okoliša i prirode potvrdilo da je spremno revidirati projekt sanacije bivšeg Ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića. Naime, stranački kolega trenutnog Predsjednika Skupštine Primorsko-goranske Županije samovoljno je donio odluku da samo jedna tvrtka definira prijedlog za 8 (osam) različitih mogućnosti sanacije, brzopotezno prihvaćajući samo jedan od prijedloga, iako je znao da lokalno stanovništvo ima brojne primjedbe na odabrano rješenje i da će im takva sanacija ugroziti zdravlje.

Izvrtanje činjenica, podmetanja i politikantske manipulacije očito su jedine djelatnosti u kojima je trenutni Predsjednik Skupštine Primorsko-goranske Županije pokazao zavidnu razinu aktivnosti. Vjerojatno bi bilo previše naporno dodatno se zamarati obnašanjem svih ostalih dužnosti definiranih Člankom 27. Poslovnika Skupštine Primorsko – goranske županije, koji pored ostalog navodi i da Predsjednik „brine o postupku donošenja i izvršenju odluka i drugih akata Skupštine“.

Da je poštovanje odredbi Poslovnika o radu Skupštine Primorsko-goranske županije zadnja briga trenutnog Predsjednika jasno govori i potpuno ignoriranje Zaključka Skupštine Primorsko-goranske županije donesenog na sjednici 18.07.2013. godine kojim se „Zadužuje trgovačko društvo Ekoplus d.o.o. da koordinira sve dionike u projektu i poduzme sve potrebne aktivnosti u svrhu poboljšanja projekta prema Mišljenju iz točke 1. ovog Zaključka te u roku 90 dana o poduzetom izvijesti Župana.“

Naravno da se trenutni Predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije nije pobrinuo da se navedeni Zaključak provede. Naravno da on nije odgovoran za potpuni krah projekta ŽCGO Marišćina, odgovorne su neke tamo državne institucije, iako je trenutni Predsjednik bio dužan provesti donesen Zaključak Stručnog povjerenstva o potrebi izmjene projekta ŽCGO Marišćina i tako pridonijeti očuvanju javnog interesa! Ali neće on valjda nasjedati manipulacijama nekih tamo amatera iz civilnih udruga!

Neka se neke tamo državne institucije isto tako pobrinu i za rješenje problema onečišćenja i opasnosti za zdravlje lokalnih mještana koji žive na području jame Sovjak, poručuje nam trenutni Predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije, uopće se na obazirući na činjenicu da upravo njegova politička opcija 50 godina nije željela niti znala riješiti nagomilane ekološke probleme vezane uz jamu Sovjak, pa je skrivajući od javnosti razinu zagađenja okoliša i opasnosti po zdravlje, usput dijeleći podobnima visoke naknade za umanjenu vrijednost nekretnina, pretvorila jamu Sovjak u jednu od desetak crni točki cijele Europe.

Na sreću, politika „zaustavite Reuters“ više ne donosi rezultate, pa je trenutni Predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije izgubio živce i bahato napada građane s pozicije vlasti iznoseći neistinite tvrdnje od kojih se oni ne mogu obraniti.

Bez obzira na sve, vjerujemo da institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava ipak funkcioniraju, pa pozivamo Ured pučke pravobraniteljice da temeljem svojih ustavnih ovlasti zaštiti građane od samovoljnih  postupaka i politikantskih manipulacija trenutnog Predsjednika Skupštine Primorsko-goranske županije!

Za građansku udrugu Smokvarijanska lista

Veljko Bezjak, predsjednik Udruge

 Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

 Josip Begonja, predsjednik Udruge