Predsjednice, podržite svoje sugrađane!

31 Kolovoz, 2018

Poštovana Predsjednice,

Pozivamo Vas da nam se pridružite u prosvjednom skupu protiv zagađenja okoliša i kršenja prava čovjeka na slobodu i zdrav život. Riječ je o životnom pitanju – o zdravlju žitelja Vaše rodne županije i kraja Vaše Ričine gdje ste kao dijete provodili sretne dane.

Proteklih 6 godina događaji su nam dokazali da je Općinu Viškovo odbacila i pod tepih pomela svaka važna i manje važna državna institucija. Ova gusto naseljena Općina je stanovništvom postala najveća i ujedno najmlađa Općina u Hrvatskoj.

Tu se godišnje rađa oko 200 beba, dok ostatak države prolazi opći demografski slom. Rast stanovništva, da ne pomislite, nije zasluga lokalnih kauboja Općine koji generacijama iz ruke u ruku prosljeđuju štafetu nerada, nesposobnosti i korupcije. Uzrok leži u nižim cijenama nekretnina koje teško i mogu porasti obzirom na derutno infrastrukturno stanje, prometnu nepovezanost i bogatstvo deponija.

Sigurni smo, čuli ste za županijski projekt ŽCGO Marišćina nedaleko od izvora Rječine – derutno i sramotno smetlište koje se skriva iza pompoznog EU projekta i novih zidova naizgled uredne hale, okružene bazenima otpada i truleži koje svakodnevno okolna naselja Općine snabdijeva s nesnosnim smradom komunalnog mulja, otpada i truleži.

Ove godine žalimo 6. obljetnicu Marišćine.

Općina Viškovo nažalost je desetljećima naselje deponija, hoćete divljih, poludivljih, privremenih, tzv. suvremenih, polusuvremenih, legalnih i ilegalnih. Ako nas pitate, svaki je bio ilegalno legalan i svaki od njih je kršio i svakodnevno krši Zakon i Ustav Republike Hravatske.

Objektom ŽCGO Marišćina upravlja tvrtka Ekoplus d.o.o. koja uživa zaštitu Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i svih relevantnih institucija kojima ne pada na pamet „dirati“ u nešto što se dirati ne smije.  Za predstavnike vlasti Općine Viškovo se dvoumimo radi li se o političko-profesionalnoj impotenciji ili nepotizmu kada je riječ o pokušaju rješavanja ekocida na području Općine Viškova, uzrokovanog deponijima Viševac, Sovjak i Marišćina.

Projekt je daleko od pojma suvremenog sustava gospodarenja otpadom te biste samo kratkim uvidom u osnovne činjenice i Vi ubrzo zaključili da se ovdje već godinama netko poigrava s inteligencijom naroda, a uskoro i razumom.

Nakon toliko godina borbe, argumenata, prijedloga, razumijevanja i strpljenja ponovno ćemo u znak protesta stati na vrata ovog deponija i tražiti da nam se vrati pravo na slobodu, čisti zrak, zdrav život i okoliš.

Mislite li da je Vaša Ričina i ovaj kraj zaslužio Vaš zagrljaj?

Potvrdite Vaš dolazak i pridružite nam se u subotu, 01.09.2018. na lokaciji ŽCGO Marišćina.

P.S. Google Maps će Vam reći da je ŽCGO Marišćina reciklažni centar, ali uvjerit ćete se u suprotno.

S poštovanjem,

Upravni odbor udruge Krizni eko stožer Marišćina