Pozivamo Premijera i Ministra zaštite okoliša i energetike da konačno provedu vlastita obećanja i zatvore ŽCGO Marišćina!

20 kolovoz, 2019

Poštovani Premijeru Andrej Plenković i poštovani Ministre zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić,

Obraćamo vam se ovaj put otvorenim pozivom na sastanak u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina. Sastanak možete organizirati u prostorijama Vlade RH u Zagrebu, odazvat ćemo se vašem pozivu!

Nedavno su Vas, poštovani Premijeru, naše dvije sugrađanke došle moliti za pomoć razrješavanja kriminalne mreže koja vlada sustavima odvoza i odlaganja smeća, a čije smo mi, mještani Viškova izravne žrtve i to u pogledu zdravlja, imovine i standarda života.

Centar za gospodarenjem otpadom Marišćina predstavlja problem neizdrživog smrada s kojim se liježe i ujutro budi, pa tražimo da se ŽCGO Marišćina odmah zatvori!

Problem ŽCGO Marišćina je politički svestranački problem. A što je politika danas? To je posao u kojem se daju lažna obećanja, kada riječi gube svaki smisao, kada su političari gluhi i slijepi, kada se hladnokrvno i mirne duše govori jedno, pa se to isto pregazi nečim drugim ili se naprosto pusti da izrečeno pregazi vrijeme, kada netko od vas političara jednostavno želi da ga se prestane gnjaviti i tvrdi „nismo to rekli“, „pogrešno smo shvaćeni“ ili pak su „ izjave izvučene iz konteksta“.

Dokaz za sve navedeno upravo je Centar za gospodarenjem otpadom Marišćina! Tko je doveo ovo „moderno čudo“ u Općinu Viškovo, na područje vodozaštitne zone, nego upravo politika?

Tko je i s kojim pravom, potezom pera maknuo područje Marišćine iz vodozaštitne zone i sada sigurno i uporno tvrdi da nema i neće biti utjecaja  na izvorišta pitke vode?

Sedam godina se mještani Marčelja guše u smradu. Na mjernoj  stanici napokon se prošle godine počinju iskazivati silna prekoračenja sumporovodika. Svakoj normalnoj, odgovornoj osobi bi navedena činjenica  trebala  biti znak za uzbunu.

Što se je desilo? Ništa! Došao je Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i dana 28.3.2019. dao lažno obećanje: „Zatvoriti ću Marišćinu ukoliko se problem smrada ne riješi“. 

A ŽCGO Marišćina i dalje svakodnevno smrdi. Znači, Ministar je lagao ili da budemo fini reći ćemo da je dao lažno obećanje. Ne, izjava nije izvučena iz konteksta, niti je pogrešno shvaćena.

Rekao je to Ministar javno i onda bez problema jednostavno pogazio svoju riječ. Taj je Ministar i Vaša odgovornost Premijeru, Vi ste ga predložili i Vas sramoti svojim lažima.

Za sva obećanja koja je dao, Ministar je sam postavio rok. Tražio je mjesec dana za rješavanje problema, pa onda još dva mjeseca. Sada si je taj isti Ministar, sumnjivim brzinskim izdavanjem nove okolišne dozvole, umjesto stare koju je sud ukinuo, za postrojenje koje truje mještane i uništava okoliš, dodao još 30 godina. Za tu novu okolišnu dozvolu naravno nije prethodno proveden postupak procjene utjecaja na okoliš, jer postrojenje treba nastaviti rad, bez obzira na zdravstvenu, ekonomsku i ekološku cijenu.  

Za nas mještane, rok za zatvarenje postrojenja na ŽCGO Marišćina je istekao prije 3 mjeseca. Mi nemamo ništa od priznanja voditelja smetlišta da se tamo svašta nedozvoljeno dovozi, kao što nemamo ništa od strančarenja pred neke od izbora.

U riječkoj aglomeraciji se ne poštuje zakon Republike Hrvatske i ne odvaja biootpad. Smrad se širi i na grad jer se smetlište Marišćina nalazi na nezgodnom mjestu u odnosu na zračen struje, u odnosu na vodotokove i izvorišta i u odnosu na tlo – na visoravni je iznad Grada.

Obavijestili smo što javno kroz medije, što pisanim priopćenjima i e-mail porukama i Vas osobno Premijeru Vlade Republike Hrvatske. Ispričavamo se  ukoliko smo pozivom poremetili Vaš godišnji odmor ili ako naš poziv nije prinesen Vašoj pažnji, pa se igrom slučaja niste odazvali pozivu mještana.

Vjerujemo da ste ipak čuli za naše probleme, jer i dežurne službe na broju 112 svakodnevno prigovaraju mještanima zašto ih nazivaju, jer cijela Hrvatska zna da nam smrdi.

Poštovani Premijeru Andrej Plenković i poštovani Ministre zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, znate li vi da smrdi u Općini Viškovo? Smrdi ŽCGO Marišćina nepodnošljivo, kao što smrdi i politika svih boja i navodnih svjetonazora!  Dođite i uvjerite se!

Nazovite vaše dežurne službe, nazovite broj 112, oni će vam reći jer ih mještani nemilice pozivaju svaku jutro i svaku večer. Zašto? Jer se guše u smradu smetlišta i gnjilih političkih odluka koje se prelamaju preko leđa mještana Viškova!  

Upravni odbor Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina