Poziv na okrugli stol „Sanacija odlagališta opasnog otpada Sovjak – moguća opasnost za mještane?“

3 lipanj, 2016

Ekološka udruga Krizni Eko Stožer Marišćina u suradnji s građanskom udrugom Smokvarijska lista organizira okrugli stol pod nazivom „Sanacija odlagališta opasnog otpada Sovjak – moguća opasnost za mještane?“

Okrugli stol održat će se u ponedjeljak, 6. lipnja 2016. godine sa početkom u 11.00 sati u Domu Marinići, Marinići 9, Viškovo. Na okruglom stolu bit će prezentirana:

  1. Postojeća SUO sanacije jame „Sovjak“ i Rješenje o prihvatljivosti nadležnog Ministarstva uz sve primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti upućene kroz javnu raspravu vezane uz nedostatke predložene tehnologije sanacije
  2. Analiza geoloških i hidro geoloških karakteristika jame „Sovjak“
  3. Panel rasprava po održanim prezentacijama

Predavači na okruglom stolu su;

v  Prof.dr.sc. Mladen Juračić, Prirodoslovno matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

v  Prof.dr.sc. Ante Jukić, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu

v  Veljko Bezjak, građanska udruga Smokvarijska lista, Marinići, Viškovo

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je 11.siječnja 2016. godine Rješenje UP/I 351-03/15-02/33; URBROJ:517-06-2-1-1-16-16 o prihvatljivosti zahvata sanacije crne jame Sovjak u Općini Viškovo.

Rješenje je objavljeno na web stranicama Ministarstva 15.01.2016. godine, ako i ispravak navedenog Rješenja od 08.02.2016. godine KLASA: UP/I 351-03/15-02/33; URBROJ:517-06-2-1-1-16-18, također je objavljeno na web stranicama Ministarstva 16.02.2016. godine.

Donesenim Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode lokalno stanovništvo, mještani Općine Viškovo i ekološke udruge koje djeluju u Općini Viškovo, nisu zadovoljni.

Već kod samog javnog izlaganja SUO sanacije Sovjak lokalna zajednica istakla je značajne primjedbe i nezadovoljstvo  provedenom javnom raspravom i postupkom donošenja predmetnog Rješenja te lokalno stanovništvo ističe da treba napraviti preispitivanje izbora rješenja sanacije visoko onečišćenog područja Sovjak, poglavito jer se radi u sanacijskom zahvatu visoko onečišćene jame Sovjak koja se nalazi u visoko urbaniziranom području udaljena od prvih kuća 20m.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša u energetsku učinkovitost te nadležne institucije u Primorsko-goranskoj županiji i Općini Viškovo pozvane su da se aktivno uključe u rad okruglog stola kroz prezentacije i panel raspravu.

Sanacija jame „Sovjak“ kao visoko onečišćenog područja opasnim otpadom vrlo je značajna za život i zdravlje lokalnog stanovništva u Općini Viškovo i šire.

Za sve informacije vezane uz organizaciju okruglog stola možete se obratiti Mirni Međimorec, glasnogovornici Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina, mob: 095 910 4339, e-mail: eko.mariscina@gmail.com.

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Josip Begonja, predsjednik Udruge