Poziv Ministru zaštite okoliša i energetike na hitan sastanak!

13 Prosinac, 2018

Poštovani Ministre,

Obraćamo Vam se u ime Udruge Krizni eko stožer Marišćina i u ime nezadovoljnih mještana Općine Viškovo.

Iz vašeg jučerašnjeg (Rijeka 11.12.2018) hvalospjeva projektu Marišćina dalo bi se zaključiti da uopće niste upoznati s trenutnim stanjem u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina. Ne znamo da li situaciju namjerno ignorirate ili ste loše informirani, ali situaciju na i oko tog Županijskog centra za gospodarenje otpadom može svakako opisati, ali nikako kao uspješan projekt kakvog treba provesti do 2023. u cijeloj Hrvatskoj.

Mi mještani Viškova, naročito sjevernog područja općine, već više od šest godina živimo u uvjetima nedostojnima bilo kojeg građanina lijepe naše. Godinama osjećamo direktne posljedice loših političkih odluka. Prije svega odluke o odabiru lokacije Županijskog centra za gospodarenje otpadom, ali i odluke o odabiru koncepta obrade smeća. Zadnjih 10 godina tisuće mladih obitelji doselio se na ovo područje kako bi uživali u blagodatima okoliša ne očekujući da ovakav strateški objekt vlade Republike Hrvatske može doživjeti ovakav ekološki i zdravstveni fijasko.

Naša dvorišta, nekad bogata čistim šumskim zrakom, postala su zone II kategorije zraka na kojima sumporovodik i PM10 čestice svakodnevno prelaze granične vrijednosti.  Prisiljeni smo zatvarati se u naše domove, jer nam neizdrživi smrad deponijskih plinova ne daje mogućnost obitavanja izvan domova ili prozračivanja istih. Cijela ova situacija za nas je vrlo stresna, a kao što znate stres je okidač za mnoge zdravstvene probleme, kojih na žalost ne manjka.

Znamo da su izabrani političari oni koji po zakonu preko vijeća i skupština donose odluke, međutim struka bi se ipak trebala slušati. Struka je još 1999. godine predložila lokaciju Nova (Općina Klana) za županijski centar i kompleks sortirnica i kompostana, međutim tadašnja SDP-ova lokalna vlast odlučila je da pored dva postojeća smetlišta u našu općinu treba instalirati još jedno, treće smetlište potpuno drugačije tehnologije.

Svjesni smo da politika Vaše stranke, još od 2005. godine, gura izgradnju skupih i neučinkovitih  regionalnih centara za uništavanje korisnog otpada. Vidjeli smo jučer i da se ponosite Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina,  iako mi znamo da je to zastario i promašen koncept. Naše poimanje ekološkog gospodarenja otpadom se u potpunosti razlikuje od Vašeg, ali bez obzira što drugačije promišljamo  svijet otpada, želimo vjerovati da je i Vaša želja da gospodarenje otpadom bude ekološki i zdravstveno prihvatljivo nama građanima. Ako je to istina, želimo Vam skrenuti pozornost da trenutno to baš i ne izgleda tako na terenu i da su potrebne hitne akcije.

Članak 70. Ustava Republike Hrvatske nam jamči pravo na zdravi život. Na žalost, provođenjem prakse u slučaju ŽCGO Marišćina oduzeto nam je to pravo. Vodeći ste čovjek ministarstva koje treba brinuti da se otpadom u Republici Hrvatskoj gospodari načinom koji jamči prava iz članka 70. Na čelu ste ministarstva čije inspekcije imaju obavezu zatvoriti i sankcionirati zagađivače sve dok ne riješe probleme u radu.

Na žalost, na slučaju ŽCGO Marišćina Vaše ministarstvo je potpuno zakazalo. Možda Vam se čini da će se ignoriranjem, kakvo ste jučer demonstrirali, problemi sami riješiti, ali primjeri ŽCGO Kaštijun i ŽCGO Marišćina Vam pokazuju da takva taktika ne daje rezultate.

Potrebno je da umjesto ignoriranja naših problema, prihvatite da isti postoje i to će biti prvi korak u njihovom rješavanju. Rješavanje ovog problema je Vaš posao.

Mi rješenje za naše probleme znamo i željeli bi Vam ih na jednom sastanku predstaviti.

Naš prijedlog rješenja je potpuno legitiman, u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, Uredbom o gospodarenju otpadom i u skladu sa europskim direktivama, ali prije svega u skladu sa željama nas mještana da vratimo Ustavom zajamčena prava na zdravi život.

U nadi da u vođenju ovog ministarstva prije svega želite služiti građanima Republike Hrvatske, pozivamo Vas hitno dođete na zajednički sastanak kojeg bi Udruga Krizni eko stožer Marišćina organizirala u Viškovu. Na sastanku bi Vam kratko prezentirali naš prijedlog rješenja, a nadamo se i da biste nam Vi prezentirali Vaše viđenje cijele situacije.

Molimo Vas da nam HITNO javite termin kada vas možemo ugostiti. Pri odabiru termina vodite se činjenicom da je stanje alarmantno i ne trpi odgode.

S poštovanjem,

 

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Josip Begonja, predsjednik Udruge