Poziv Ministru gospodarstva na zasluženi odmor na Marišćini

17 kolovoz, 2020

Najdraži Ministre Ćoriću,

Nadamo se da sa svojom obitelji uživate negdje na moru, da se odmarate nakon odlično odrađenog posla u Ministarstvu zagađenja okoliša i energetike. Toliko ste dobro odradili taj posao da Vam je Premijer Plenković za nagradu dao da vodite novo mega Ministarstvo koje uključuje i naše gospodarstvo, taj Vaš mokri san. 

Logično je bilo povezati Ministarstvo gospodarstva s Ministarstvom zagađenja okoliša radi ubrzavanja administracije. Sada više studije utjecaja na okoliš za nove zagađivače niti ne morate raditi. Isti referent to može srediti u par minuta. Bravo, ponosni smo na Vas! Tako se smanjuje administracija i uvodi digitalizacija u modernim državama, ali i otvaraju nova radna mjesta!

Mi mještani Marčelja, mjesta nedaleko od Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, ne želimo da Vaš odmor završi ovako brzo. Zaslužili ste još malo kvalitetnog aktivnog odmora, pa Vas i Vašu obitelj najdraži Ministre Ćoriću, pozivamo na sedmodnevno ljetovanje u turističkom naselju Marčelji!

Kako bi Vam izrazili zahvalnost što ste vrijednost jednog kemijskog elementa, sumporovodika (H2S) koji nas truje s Marišćine, spustili ispod magične granice dnevnog trovanja odlučili smo Vam se na ovaj način odužiti. Da budemo iskreni, želimo Vas podmititi ne bi li nas riješili i onih preostalih 115 deponijskih plinova koji su izmjereni u veljači ove godine na Marišćini a koji svaku večer pa do jutra ulaze u naše domove.

Ništa ne brinite, sve će biti o našem trošku. Osigurat ćemo Vam smještaj, hranu i zabavu, a za zrak ćete se morati nekako sami snaći. To još nismo osigurali, ali imamo ministarsko obećanje da će i to biti uskoro riješeno.

Pripremili smo za Vas jedan lijepi apartman na kojemu su prozori i vrata prozračni i vanjski aromatizirani zrak uvijek ulazi bez obzira koliko pokušavali raznim sredstvima popuniti otvore ispod vrata. Vjerujete nam,  morate osjetiti te čari noćnog života u Marčeljima!

Marišćina je ponos Halubja, regije s gurmanskom tradicijom u kojoj se jako dobro jede, ali ne brinite zbog linije. Vodit ćemo Vas na biciklističke staze i šetnice oko Marišćine. Čista uživancija. Dva udaha, pa izdahnete dok Vam se pluća pune čistom energijom iz žive i arsena.

Vodit ćemo Vas i na učestale seoske zabave ispred ulaza u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina. Tamo se svako malo skupe neki zabavljači obučeni u bijele majice s DA-NE natpisima i organiziraju cjelodnevnu obiteljsku zabavu. Vidjet ćete, jako će Vam se svidjeti boravak, jer dolaze i novinari kojima ćete moći dugo pričati svoje bajke o tome kako za velike centre nema alternative i kako se u Hrvatskoj mora izgraditi još 9 ovakvih centara za gospodarenje otpadom. Moći ćete zajedno s  direktorom tvrtke Ekoplus d.o.o. ispričati novinarima kako je ovo malo viška arome samo zbog toga što se upravo sada popravlja kazeta 1A.

Ljeto je i bez kupanja neće ići. U SPA centru Marišćina ima i bazen. Ljekovita aromatična voda, skupljena s plohe 1A i MBO postrojenja se iz bazena preljeva u okoliš  koliko je ima. Kažu da pomaže kod mnogih tegoba. Te tegobe postanu beznačajne nakon ulaska u taj bazen.

Najdraži Ministre Ćoriću, molimo Vas da prihvatite naš poziv i nastavite ignorirati poziv mještana iz okolice Kaštijuna. Znamo da Vas i oni zovu, ali ne zaboravite da je Marišćina ipak prvi centar u Hrvatskoj koji služi na ponos i diku svima nama. Uskoro će Vas zvati obožavatelji i iz okolice Babine Gore, Lučinog Razdolja, Bikarca i ostalih velebnih centara u kojima ćete na silu instalirati zastarjelu tehnologiju, ali pustite njih.

Nemojte nikad zaboraviti da smo mi bili prvi eksperiment.  Mi Vam to nikada nećemo zaboraviti!

Upravni odbor Udruge Krizni eko stožer Marišćina