Podrška novom ministru zaštite okoliša i prirode!

25 siječanj, 2016


Zaštita prirodnih bogatstava Hrvatske konačno postaje osnovni cilj kontroverznog Ministarstva!  

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina godinama se uporno zalaže za redefiniranje koncepta gospodarenja otpadom ne samo u  Primorsko – goranskoj županiji već i na nacionalnoj razini. Poseban je fokus aktivnosti usmjeren na promjenu koncepta gospodarenja otpadom na razini Republike Hrvatske temeljenog na konceptu glomaznih županijskih centara po „uzoru“ na ŽCGO Marišćina i uvođenje dosljednog, ekološki zasnovanog sustava gospodarenja otpadom koji će biti ekonomski i ekološki prihvatljiv.

Podrška naše udruge političkoj platformi Most nezavisnih lista potaknuta javnim potpisivanjem naše Zero-waste Deklaracije i aktivno sudjelovanje naših članova na parlamentarnim izborima kroz rad u izbornom stožeru, koordinacijskim tijelima te sudjelovanje na izbornoj listi MOST nezavisnih lista za VII izbornu jedinicu donijela nam je izborni rezultat kojem smo težili.

Naš je dugogodišnji Predsjednik udruge Josip Katalinić izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, a nositelj liste u našoj VII izbornoj jedinici dr. sc. Slaven Dobrović, dipl. ing., poznati stručnjak za energetiku i ekologiju, novi je Ministar zaštite okoliša i prirode!

Dug je popis reformi vezanih uz područje zaštite okoliša i prirode koje su bitne sastavnice programa reformske Vlade i sve su nam vrlo važne. Ipak posebno nam je drago da je novi koncept gospodarenja otpadom, za koji se zajedno s nizom udruga godinama zalažemo, u fokusu našeg Ministra zaštite okoliša i prirode.

U potpunosti podržavamo program reformi našeg Ministra zaštite okoliša i prirode i stojimo na raspolaganju za pomoć u njihovoj provedbi.

Ponosni smo što je naš Ministar Slaven Dobrović za sve reformske smjernice s područja zaštite okoliša i prirode, koje je zajedno s našim saborskim zastupnikom Josipom Katalinićem zastupao tijekom napornih pregovora, osigurao i neupitnu podršku novog Premijera gospodina Oreškovića, te posebno ističemo njegove stavove vezane uz sustav gospodarenja otpadom:

„Politika gospodarenja otpadom RH počivala je na ekonomski i ekološki štetnom konceptu gospodarenja otpadom koji se provodi kroz izgradnju skupih i nepotrebnih županijskih ili regionalnih centara. Kvaliteta ovih rješenja je takva da se može govoriti o sustavu MANIPULACIJE SMEĆEM, a ne GOSPODARENJA OTPADOM.

Sustav manipulacije smećem, (ako ga dozvolimo,) će samo u prvom investicijskom krugu koštati preko pet milijardi kuna a za njegovo neracionalno funkcioniranje će građani RH plaćati milijardu kuna godišnje što je povrh svih sadašnjih komunalnih troškova otpada. Stoga se zalažem za hitnu provedbu dosljednog, ekološki zasnovanog sustava gospodarenja otpadom, koji će u investiciji koštati tri puta manje, a njegovo funkcioniranje će se u najvećoj mogućoj mjeri financirati iz očuvane ekonomske vrijednosti otpada odnosno sirovina.

Upravo ovakav sustav u skladu je nove EU strategije za izgradnju resursno efikasnog društva kroz uspostavu cirkularne ekonomije (Sedmi program djelovanja za okoliš – opći Program djelovanja Unije za okoliš do 2020., Rezolucija EU Parlamenta od 9.7.2015. ..on resource efficiency: moving towards a circular economy,..)“

Čestitamo našem Ministru Slavenu Dobroviću i našem saborskom zastupniku Josipu Kataliniću na osvojenim mandatima i želimo im puno, puno uspjeha u radu!  

Upravni odbor Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina