Otvoreno pismo Županu Primorsko-goranske županije

29 kolovoz, 2018

Poštovani Župane,

Strpljenju mještana Marčelja u Općini Viškovo došao je kraj. Svakodnevan smrad koji se širi sa područja ŽCGO Marišćina ponovno nas je i ovo ljeto, već sedmo po redu, zatvorio u naše domove. Vjerujemo da ovim našim tvrdnjama ne moramo prilagati posebne dokaze. Vjerujemo da su Vam Vaši suradnici prenijeli informacije s terena.

Sigurno znate da je na sastanku mještana Marčelja održanom 10.05.2018. godine, gdin Denis Mladenić, zamjenik Načelnice Općine Viškovo i predsjednik RADNE SKUPINE za praćenje smrada s Marišćine izjavio: “ Tijekom jeseni i zime problem smrada ne nestaje a u proljeće se intenzivira. Direktor Ekoplusa nas je obavijestio da postoje problemi u samome Centru i da su prihvatni bazeni za obradu otpadnih voda očito nepravilno izrađeni, pa je tako jedan od njih puknuo. Uslijed padova napona koji se dešavaju, što dovodi do poremećaja u radu sustava, prvenstveno za obradu otpadnih voda, pumpe počnu neispravno raditi.“  

Gdin Darko Budimir, voditelj Centra za javno zdravstvo Općine Viškovo na tom je skupu rekao: „..što se tiče SUBJEKTIVNOG osjećaja smrada očito je da se NEGDJE u okolini stvaraju kemijski spojevi, koji imaju svojstvo neugodnih MIRISA, a nisu propisani nikakvim zakonskim propisima, ali oni smetaju lokalnom stanovništvu. Taj osjećaj SUBJEKTIVNIH MIRISA utvrdili smo i u samome naselju, pogotovo u ljetnim mjesecima, kada se otvore prozori zbog rashlađivanja, ti MIRISI su posebno intenzivni, jer baš noću se javlja struja vjetrova, koji idu od Marišćine prema dolje.“

Zamjenik direktora tvrtke Ekoplus d.o.o. gdin Sanjin Vičević na tom je skupu izjavio: „..centar je počeo s radom 22.veljače.2017. Zaprimili smo ga, mogu slobodno reći: TAKAV KAKAV JE, susreli smo se sa određenim poteškoćama i problemima, koje nastojimo otkloniti. Projektant je zamislio jedno, a tehnika i tehnologija napreduju, tako da sada uočavamo da neke stvari više nisu prikladne za ono za što je bilo projektirano. „

Dakle, gospodine Župane, očito je da svi znate da je projekt neprikladan, da nije isplativ i da šteti zdravlju mještana! Na Vašu žalost niti jedno tehnološko rješenje ne može sakriti smrad takvog pogrešnog koncepta.

Zbog loše kvalitete nabavljene tehnologije, lošeg održavanja, manjka kapaciteta tvrtke Ekoplus d.o.o. da adekvatno upravlja CGO Marišćina, niske kvalitete proizvoda koji je originalno trebao biti gorivo za cementare, a koje uvjete ne ispunjava, prostor Marišćine ostaje i postaje najveće neusklađeno odlagalište neobrađenog otpada u Republici Hrvatskoj.

Nakon više od šest (6) godina mi mještani, ne možemo više čekati „popravak projekta“. Imali ste mogućnost trajno zaustaviti smrad i tijekom ove godine, kada ste u jedinicama lokalne samouprave donosili nove Odluke o gospodarenju otpadom. Odvajanje bio otpada riješilo bi i problem smrada s ŽCGO Marišćina.

Mogli ste donošenjem kvalitetnih Odluka o gospodarenju otpadom zaustaviti dovoz bio otpada na Marišćinu (jer to je ono što nam smrdi), na način kako to od vas traži Uredba o gospodarenju otpadom. Niste to napravili, jer bi tako priznali da je projekt ŽCGO Marišćina promašen. U Elaboratu o opravdanosti odvajanja bio otpada, kojeg je financirao Grad Rijeka, u točki 2 zaključka jasno piše:

„Ukoliko se biološka frakcija bude odvajala, te ukoliko miješani komunalni otpad koji se obrađuje u sklopu ŽCGO Marišćina ne bude imao dovoljan udio bio otpada dovodi se u pitanje čitav proces ŽCGO iz razloga što je razgradnja organske frakcije uz razvoj topline važna za proces biološkog sušenja.“

Ne tako davno svi vijećnici Skupštine Primorsko-goranske županije, na čelu s Vama, Župane, stali su u obranu građana i usprotivili ste se lošem LNG projektu.

Svoje nezadovoljstvo iskazali ste i organizirajući prosvjed protiv takvog LNG projekta, na kojem ste i aktivno sudjelovali, jer ste razumjeli strahove građana koji žive u blizini buduće LNG lokacije.

Kao ugroženi mještani, prisiljeni smo nakon svega ponovno organizirati blokadu ŽCGO Marišćina.  Očekujemo da i VI Župane, zajedno sa svim županijskim vijećnicima, svih političkih opcija, stanete iza nas.

Očekujemo da dođete i održite povijesni govor kakav ste održali na prosvjednom skupu protiv LNG projekta. Očekujemo da napokon javno priznate da je projekt ŽCGO Marišćina loš i da pronađemo zajednički izlaz iz ovakve situacije.

Poštovani Župane, smatrate li i dalje da je naknadna pamet bolja nego nikakva? Smatrate li i da projekt ŽCGO Marišćina kao i projekt LNG mora udovoljiti „3E“ uvjetima i biti ekološki, ekonomski i energetski prihvatljiv mještanima Općine Viškovo?

Poštovani župane, ako Vam je stalo i do našeg zdravlja, pozivamo Vas da stanete iza nas isto onako kako ste stali u zaštitu mještana otoka Krka!

 Upravni odbor Udruge Krizni eko stožer Marišćina