Otvoreno pismo podrške prosvjedu “Zdravlje nema cijenu”!

8 studeni, 2013

Poštovani članovi Udruge UZOR!

Upućujemo iskrenu podršku Vašim naporima u borbi protiv organiziranog pokreta narušavanja okoliša i zdravlja ljudi.

Iako Vam se zbog manjka raspoloživog vremena nažalost ne možemo pridružiti na prosvjednom skupu u nedjelju, 10. Studenog, 2013. godine, ovim putem koristimo priliku uputiti Vam čestitke na odvažnosti i hrabrosti u suzbijanju ekološkog kriminala nad okolišem i ljudima koji se proteklih nekoliko godina strateški razvija na razini cijele Republike Hrvatske.

Ignoriranjem davno donesenih europskih direktiva koje nalažu pravovremeno napuštanje deponijskog odlaganja u korist ekološkog načina gospodarenja otpadom te apsolutnu prednost daju ponovnoj uporabi i recikliranju otpada nad spaljivanjem otpada, naša trenutna kao i sve prethodne državne vlasti i nadležne institucije, od lokalnih i regionalnih vlasti, preko Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode pa do Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zapravo potiču ovakvo sramotno postupanje s otpadom.

Istresanje nerazvrstanog smeća kojekuda uz grandiozne, zastarjele, neekološke, desecima godina planirane skupe projekte desetaka regionalnih odlagališta (ŽCGO) rezultiralo je ugrožavanjem zdravlja čovjeka i prirode, uništavanjem vrijednih, iznova uporabljivih sirovina te rasipanjem novca poreznih obveznika i europskih potpora.

Pridodamo li tome neodgovornost i nekompetentnost lokalne i regionalne samouprave, posljedice sramotnog postupanja s otpadom u pitanje dovode zdrav razum (ne)odgovornih osoba. Svakodnevno svjedočimo neobjašnjivim, nerazumnim i po zdravlje i okoliš štetnim odlukama lokalnih vlasti kako u Gradu Zagrebu na području Jakuševca i Resnika, tako i u našoj Općini Viškovo, ali i u gradovima Splitu, Puli, Varaždinu i Karlovcu.

Okupljanje građana u interesne Udruge logičan je početak organizirane borbe protiv institucijaliziranog pokušaja da se ljudi ušutkaju, da im se zatvore uši i zatre svako zdravo poimanje situacije u kojoj smo se svi zajedno našli!

Ostanimo ujedinjeni u ovoj borbi u kojoj je na kocki budućnost svijeta kakvog znamo, budite uporni, glasni i ne odustajte, budite primjer postojećim i budućim Udrugama koje će se odvažiti na višegodišnju borbu za zaštitu okoliša i zdravlje svoje obitelji, prijatelja, susjeda! Vaši naraštaji bit će Vam zahvalni!

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Eko Kvarner – Ogranak Halubje

Josip Katalinić, Predsjednik Udruge