Otvoreno pismo Načelnici Općine Viškovo

29 kolovoz, 2018

Poštovana,

Strpljenju mještana Marčelja došao je kraj. Svakodnevan smrad koji se širi sa područja ŽCGO Marišćina ponovno nas je i ovo ljeto, već sedmo po redu, zatvorio u naše domove. Vjerujemo da ovim našim tvrdnjama ne moramo prilagati posebne dokaze. Znamo da su Vam Vaši suradnici prenijeli informacije s terena.

Prije 6 (šest) godina ste nam na zajedničkom sastanku održanom u prostorima općinske vijećnice u Saršonima  uvjereno tvrdili da će smrad smeća koje se neobrađeno odlagalo na Marišćini nestati kada proradi „novo, moderno tehnološko rješenje“ za obradu otpada.

Danas, nakon punih šest godina nalazimo se u potpuno istoj situaciji. Nepodnošljivi smrad koji se širi iz tog „modernog postrojenja“ naša je svakodnevica. Zrak u Marčeljima, ali i na širem području Općine Viškovo neće više nikada biti čist, uništili ste nam naše šume, naše vode, našu prirodu, a sve zbog sitnih interesa pojedinaca. Rastu cijene komunalnih usluga, rastu cijene odvoza smeća, a mi udišemo isti smrad evo već šestu godinu.

Sigurno se sjećate da je na sastanku mještana Marčelja održanom 10.05.2018. godine zamjenik direktora tvrtke Ekoplus d.o.o. gdin Sanjin Vičević pored ostalog rekao: „..centar je počeo s radom 22.veljače.2017. Zaprimili smo ga, mogu slobodno reći: TAKAV KAKAV JE, susreli smo se sa određenim poteškoćama i problemima, koje nastojimo otkloniti. Projektant je zamislio jedno, a tehnika i tehnologija napreduju, tako da sada uočavamo da neke stvari više nisu prikladne za ono za što je bilo projektirano. „

Očito je, draga Načelnice da i Vi i Vaši nadređeni partijski drugovi svi znate da je projekt neprikladan, da nije isplativ i da šteti zdravlju mještana! Na Vašu žalost niti jedno tehnološko rješenje ne može sakriti smrad takvog pogrešnog koncepta.

Zbog loše kvalitete nabavljene tehnologije, lošeg održavanja, manjka kapaciteta tvrtke Ekoplus d.o.o. da adekvatno upravlja sa ŽCGO Marišćina, niske kvalitete proizvoda koji je originalno trebao biti gorivo za cementare, a koje uvjete ne ispunjava, prostor Marišćine ostaje i postaje najveće neusklađeno odlagalište neobrađenog otpada u Republici Hrvatskoj.

Nakon više od šest (6) godina mi mještani, ne možemo više čekati „popravak projekta“. Imali ste mogućnost trajno zaustaviti smrad i tijekom ove godine, kada ste u donosili novu Odluku o gospodarenju otpadom. Odvajanje bio otpada riješilo bi i problem smrada s ŽCGO Marišćina.

Mogli ste donošenjem kvalitetne Odluke o gospodarenju otpadom zaustaviti dovoz bio otpada na Marišćinu (jer to je ono što nam smrdi), na način kako to od vas traži Uredba o gospodarenju otpadom. Niste to napravili, jer bi tako priznali da je projekt ŽCGO Marišćina promašen. U Elaboratu o opravdanosti odvajanja bio otpada, kojeg je financirao upravo Grad Rijeka, u točki 2 zaključka jasno piše:

„Ukoliko se biološka frakcija bude odvajala, te ukoliko miješani komunalni otpad koji se obrađuje u sklopu ŽCGO Marišćina ne bude imao dovoljan udio bio otpada dovodi se u pitanje čitav proces ŽCGO iz razloga što je razgradnja organske frakcije uz razvoj topline važna za proces biološkog sušenja.“

Puno smo Vam puta ponavljali da ste kao predstavnica lokalne zajednice u mogućnosti zaustaviti ovakav loš projekt, za to nikada nije kasno. Lokalna zajednica i VI osobno kao njezin predstavnik kojeg obvezuje stav mještana, morate imati zadnju riječ kod takve vrste projekata.

Kao ugroženi mještani, prisiljeni smo nakon svega ponovno organizirati blokadu ŽCGO Marišćina.  Očekujemo da i VI zajedno sa općinskim vijećnicima iz svih političkih opcija, stanete iza nas i podržite naš zahtjev za hitno i konačno rješenje problema smrada koji se širi iz ŽCGO Marišćina.

Upravni odbor Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina