Odbijanje suradnje župana PGŽ s lokalnom samoupravom

16 studeni, 2012

Vidoje Vujic Izvor: "Novi list" Foto: Petar Fabijan

Vidoje Vujic Izvor: “Novi list” Foto: Petar Fabijan

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina je s razočaranjem primila informaciju o odbijanju suradnje župana Vidoje Vujića s lokalnom samoupravom u samom početku postupka revizije projekta ŽCGO Marišćina, a koju nam je Predsjednik Općinskog Vijeća, gdin. Igor Rubeša ljubazno proslijedio.

Udruga razumije da je konačno potrebno reviziju projekta ŽCGO Marišćina prepustiti stručnjacima, međutim prema iznesenim stavovima svih nadležnih institucija taj su projekt i proizveli stručnjaci iz stručnih tvrtki koje su i popisane u projektnoj dokumentaciji.

S obzirom da mještani Općine Viškovo imaju vrlo negativna iskustva s netransparentno izabranim stručnjacima i stručnim tvrtkama koji su uključeni u projekte sanacije smetlišta Viševac i Sovjak, te projekt formiranja novog smetlišta Marišćina, smatramo da ovlašteni predstavnici lokalne samouprave i zainteresirana javnost imaju pravo na potpune informacije i aktivno uključivanje u cijeli postupak revizije projekt ŽCGO Marišćina.

Dosadašnja dugogodišnja praksa izrade stručnih elaborata i projekata i njihovih revizija proizvela je tri smetlišta na području Općine Viškovo, gdje se i danas smeće istresa na isti način kao i prije pedesetak godina.

Za razumijeti je da smo kroz negativna iskustva koja svakodnevno podnosimo, postali vrlo skeptični kako prema nadležnim instutucijama tako i prema raznim “stručnjacima”.

Kako smatramo da se radi o projektu koji je od životne važnosti za stanovništvo naše Općine, pozivamo župana Vidoja Vujića da predložiti termin u kojem bi zajedno s predsjednikom Općinskog Vijeća, gdin-om Igorom Rubeša održali sastanak i dogovorili mogućnost aktivnog sudjelovanja lokalne samouprave i zainteresirane javnosti u postupku revizije projekta ŽCGO Marišćina.

Povezani sadržaji

  • Recikliranje Izvor: Stockvault.net

    Tribina na temu: "Ekološki sustav zbrinjavanja otpada"

    Recikliranje Izvor: Stockvault.net Na tribini održanoj  12.10.2012. u dvorani Transadrije u Rijeci prof. dr. Stanko Uršić ukazao je na nedostatke trenutnog deponijskog sustava i planiranog sustava s MBO postrojenjem. Istaknut je koncept odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima i...