Očistili smo put prema azilu i Črni dol

20 travanj, 2013

S veseljem izvještavamo kako smo sudjelovali u Zelenoj čistki, akciji čišćenja okoliša koja se održava na nivou cijele države, a dio je globalne akcije World Cleanup 2013 (Očistimo svijet 2013). U akciji su nam se osim samih članova udruge, pridružili i brojni simpatizeri, te smo zajedničkim snagama krenuli u čišćenje otpada kojeg su neodgovorni pojedinci bacili u prirodu.

Nakon početnog okupljanja u Kastvu, krenuli smo na prvu lokaciju – put prema azilu koji se nalazi na pola puta između Kastva i Viškova.Po dolasku na lokaciju, ostali smo zatečeni nevjerojatnom količinom otpada koju smo tamo zatekli, te je unatoč postavljenoj kanti za otpad, smeća bilo posvuda. S obzirom na broj odbačenih televizora, na trenutke smo mislili kako se tamo nekada nalazila TV postaja ili štogod slično.
Moramo istaknuti kako smo našim dolaskom zaista obradovali volontere u društvu za zaštitu životinja, s obzirom kako nisu očekivali posjetu. Mi dijelimo njihovo zadovoljstvo, znajući kako smo za sve te vrijedne ljude koji svakodnevno skrbe o napuštenim životinjama učinili malo dobro djelo i omogućili da im makar put prema azilu bude čist. Na ovoj lokaciji smo ukupno uspjeli prikupiti dva puna kamiona otpada te smo se uputili na lokaciju Črni dol.
Unatoč našim nadama kako ćemo tamo naići na nešto čišći okoliš, po dolasku smo se uvjerili kako situacija nije nimalo bolja, štoviše čak je bila i gora. Dugogodišnje bacanje otpada u svaku prikladnu rupu, ostavilo je itekako vidljiv trag na izgled šumskog puta koji vodi od Kastva prema naselju Bezjaki. Zaista je bilo tužno vidjeti sav taj otpad, tako nemarno odbačen u okoliš, ostavljen da nagrđuje izgled prekrasne prirode koja nam je ostavljena u naslijeđe. Vrijedi aktivisti dali su sve od sebe te smo i na području Črnog dola i okolice prikupili dodatna dva kamiona otpada.

Ovim putem se zahvaljujemo svim sudionicima koji su nesebično pomogli u akciji, Čistoći koja je odvezla sav prikupljeni otpad te turističkoj zajednici općine Viškovo koja nam je osigurala sav potreban materijal za čišćenje, kao i topli obrok u restoranu Mladenka.Također bismo htjeli pozvati sve građane naše općine da vode više računa o čistoći okoliša te se odgovorno ponašaju i ne bacaju otpad u prirodu već na za to predviđena mjesta. Ujedno vas sve pozivamo da se pridružite sličnim akcijama čišćenja koje ćemo uskoro organizirati.

Povezani sadržaji