Objavljeno web sjedište Kriznog Eko Stožera Marišćina!

24 siječanj, 2013


Bez cenzure i bez kompromisa! Sve informacije lako dostupne građanima i zainteresiranoj javnosti na online sjedištu udruge! Budi i ti društveno odgovoran!

Sve informacije o problematici gospodarenja otpadom u Primorsko – goranskoj županiji i Republici Hrvatskoj, o svim nedostacima „Projekta ŽCGO Marišćina“, kao i sve relevantne činjenice o ekološki i ekonomski prihvatljivom modelu gospodarenja otpadom od danas su lako dostupne na WEB STRANICI Udruge.

KESM web sjedište

KESM web sjedište

Kroz informativni web portal Udruge građani, mediji, politička, znanstvena i sva zainteresirana javnost mogu pratiti sve aktivnosti koje poduzima Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina,  a da bi prezentirala svoja saznanja u cilju konačnog uvođenja sustava gospodarenja otpadom na ekološki prihvatljiv i ekonomski efikasan način za zajednicu, okoliš i čovječanstvo.

Vjerujemo da ćemo, pored ostalog i pokretanjem web portala dati značajan doprinos održivom razvoju naše lokalne zajednice i šire. Teški su problemi održivog razvoja s kojima se suočava današnje moderno društvo, a negativne se posljedice svakodnevno odražavaju na kvalitetu naših života.

Zato nam je vrlo važno da možemo potvrditi kako se priprema za uvođenje sustava odvojenog prikupljanja sirovina iz otpada za područje Grada Rijeke i općine i gradove „riječkog prstena“  bliži kraju, te uskoro kreće primjena sustava, ali i široka edukacija građanstva.

BUDI I TI DRUŠTVENO ODGOVORAN!

Kao predstavnike relevantnih medija, pozivamo Vas da u medijima u čijem kreiranju sudjelujete,  izdvojite dio medijskog prostora za društveno korisni cilj. Pozivamo Vas da u medijskom prostoru u kojem djelujete otvorite prostor za ekološke teme. Upravo ste VI pokretačka snaga koja može ekološku temu kao što je sustav odvajanja sirovina iz otpada adekvatno popularizirati.

Neka  odvajanje otpada bude „IN“.  Područje na kojem živimo uvijek je prednjačilo u novim idejama. Neka i sada bude tako.  Naša Udruga isto tako priprema prezentacije i svoje edukacijske timove.  U tom okviru, danas Vam prezentiramo i naš web portal koji pored toga što na jednom mjestu objedinjuje dosadašnji rad Udruge, sadrži i informativni i edukativni kutak.

Webstranica Udruge je zamišljena kao dodatno, medijski eksponirano sredstvo u radu Udruge, te u tom smislu, ima dva osnovna cilja:

1. UKAZIVANJE NA KATASTROFALNE POSLJEDICE POSTOJEĆEG KONCEPTA ZBRINJAVANJA OTPADA 

Od neizmjerne je važnosti upoznati širu javnost sa problemima postojećeg načina „gospodarenja otpadom“ koji se zapravo svodi na manipulaciju smećem i istresanje tog smeća u rupe u zemlji, što je odlika načina rada komunalnih društava, podržanih „nadležnim institucijama“ na području cijele  Republike Hrvatske.  Kako nam tu webstranica Udruge može pomoći?

  • UKAZIVANJE NA PROBLEME MJEŠTANA U OPĆINI S TRI SMETLIŠTA

Neopravdano skup, tehnološki zastario i financijski neisplativ „Projekt ŽCGO Marišćina“, nakon jedanaest godina je još u „nultoj“ fazi i sproveden je kao primitivno smetlište. Naravno da takav način manipulacije smećem ima brojne posljedice na ljude i okoliš o kojima nitko ne vodi računa. Webstranica Udruge će kao centralno informativno središte, na jednom mjestu objedinjavati sve probleme s kojima se susreće gotovo 15.000 mještana koji žive u okolici tri smetlišta.

  • NADZOR NADLEŽNIH INSTITUCIJA 

U vrlo kratkom vremenu od osnivanja Udruge nadležnim smo institucijama poslali smo preko 130 dopisa, te 45 zahtjeva za pristup informacijama. Proučavanjem dobivenih informacija  ustanovili smo veliki broj nelogičnosti, propusta, prekršaja i nezakonitih postupaka u sprovođenju „Projekta ŽCGO Marišćina“, te se nadamo da će javne objave svih propusta pogurati i pravne institucije da odrade svoj posao. Želimo da baza dopisa i odgovora na dopise postane dostupna široj javnosti u izvornom obliku, pogotovo svima onima koje muče isti i slični problemi.

2. PROMOCIJA ALTERNATIVNOG SUSTAVA EKOLOŠKOG ZBRINJAVANJA OTPADA

Cilj Udruge aktivno je sudjelovanje u rješavanju nagomilanih problema kroz promociju ekološkog sustava zbrinjavanja otpada. Informativno web sjedište Udruge važno nam je sredstvo za:

  • POBOLJŠAVANJE KONTAKTA SA ČLANSTVOM I ŠIROM JAVNOŠĆU

Dosadašnji kontakt s javnošću temeljio se uglavnom na medijskim objavama i komunikaciji putem Facebook stranica. Ti su oblici komunikacije i dalje neophodni za kvalitetan rad Udruge, ali su se pokazali nedovoljno jasnim, brzim i informativnim, a s obzirom na opseg tema i materijala  vezanih uz djelovanje Udruge. Na našem ćemo on-line sjedištu Udruge redovito objavljivati sve novosti o aktivnostima Udruge, akcije koje provodimo, kao i sve ostale informacije vezane kako uz rad Udruge tako i uz problematiku zbrinjavanja otpada.

  • EDUKATIVNE AKTIVNOSTI

Osim informativnog, webstranica Udruge ima i edukativni karakter, naime cjelovito rješenje sustava gospodarenja otpadom podrazumijeva i određenu razinu edukacije cjelokupne zajednice. U tom okviru, webstranice naše Udruge promoviraju i nude edukativne sadržaje, praktične savjete i popularne tekstove na temu ekološkog sustava odvajanja otpada u domaćinstvu i industriji.

 

 Tehnološka platforma

DIZAJN TEMELJEN NA OPEN SOURCE RJEŠENJU

Kao temeljni software na kojem je izgrađena webstranica udruge odabran je WordPress, open source platforma koja je općeprihvaćena u svijetu on-line izdavaštva. Vrlo velika zajednica ljudi koji sudjeluju na izradi i održavanju WordPress-a dobra je garancija za dugotrajan stabilan rad, te usklađenost sa standardima i mogućnost proširenja u budućnosti.

INFO PORTAL, NIJE BLOG

Usprkos činjenici da je platforma na kojoj je izgrađena webstranica Udruge u prvom redu „blogerski“ alat, nije ideja izraditi blog, već promovirati svojevrstan info portal koji uz kronološki prikaz vijesti ima i sve potrebne funkcije i mogućnosti kojima će podržati informativne, nadzorne i edukativne sadržaje.

MOGUĆNOST DODAVANJA RAZLIČITIH VRSTA SADRŽAJA

Website je zamišljen kao cjelina sastavljena od različitih vrsta sadržaja, od kratkih novosti preko opširnih vijesti, pa sve do svojevrsnih knjižnica edukativnih sadržaja. Također, tu su i fotogalerije i vodeo zapisi, a izabrani alat omogućava formiranje anketa za ispitivanje javnog mnijenja. Posebno je naglašena njegova nadzorna funkcija kroz objave dokumenata koje Udruga koristi u komunikaciji sa „nadležnim institucijama“.