Obećanja, opravdanja i smrad hrvatskih političara!

27 siječanj, 2020

Poštovani Ministre,  

Prošlo je 7 godina, 6 mjeseci i 3 dana od pojave prvog smrada sa smetlišta na Marišćini. Tog su dana dovezene prve bale smeća sa starog riječkog smetlišta Viševac, a mi mještani Marčelja nismo ni slutili što nam se sprema i kakva agonija je ispred nas.

Od tada do danas, od silnih obećanja da će biti bolje, da se strpimo još mjesec-dva, da je pronađen uzrok problema, da je mjerna stanica na servisu, da bolje tehnologije od ove nema, da to od nas traži Europska komisija, da ćemo morati vratiti novac, da ćemo zarađivati na otpadu i od još pregršt drugih obećanja, opravdanja i fotografiranja na Marišćini mogli bismo napisati roman. Roman pod naslovom „Obećanja, opravdanja i smrad hrvatskih političara“

Vi, gospodine Ministre tvrdite da niste političar lažnih obećanja. U nekoliko sastanaka koje smo s Vama održali, uvijek ste se prikazivali kao profesionalac i naglašavali da ste čovjek od riječi. Bili ste vrlo uvjerljivi u izjavama, a imali ste priliku te svoje izjave i dokazati. Podsjetit ćemo Vas na Vaša obećanja.

Nakon sastanka s predstavnicima udruge Krizni eko stožer Marišćina, kojeg smo održali 28.ožujka 2019. godine u Marčeljima, Vi ste ispred zgrade Općine Viškovo, izgovorili slijedeće: „Ukoliko vrijednosti H2S-a odnosno sumporovodika ne budu se smirile (u roku od 60 dana), odnosno smanjile, da ću predložiti i privremeno zatvaranje centra za gospodarenje otpadom“. Kamere su to i snimile, pa ukoliko se ne sjećate svoju izjavu možete pogledati na slijedećem linku.  https://www.youtube.com/watch?v=Z_1R5k_OME8

U prilogu ovog dopisa šaljemo Vam i očitanja mjerne stanice na kojima se vide prekoračenja sumporovodika samo u zadnjih mjesec dana. Tamo možete pročitati da smo imali slijedeća prekoračenja: 27.01.2020. – 2 satno prekoračenje,  22.01.2020 – jedno satno prekoračenje, 2.01.2020 – 5 satnih prekoračenja, 26.12.2019 – 4 satna prekoračenja, 27.12.2019 – 3 satna prekoračenja, 25.12.2019 – 1 satno prekoračenja.

Poseban su problem i visoke koncentracije PM10 i PM2,5 lebdećih čestica, a zbog kojih se u Zagrebu odmah oglašavaju dežurne službe i provode hitne mjere. Za tisuće mještana s područja Marčelja nikoga nije briga. Ni Vas nije briga.  

Toliko smo Vam nevažni da se niste udostojili poslati niti jednog svojeg podanika iz ogromne ergele Vaše ministarske administracije koja broji preko 300 zaposlenika, da barem posluša probleme koje je mještanima, jedinicama lokalne samouprave i komunalnim društvima stvorila Vaša „strategija gospodarenja otpadom“.

Vi ste osobno odgovorni za nastalu situaciju, jer niste stvorili institucionalni okvir koji bi omogućio formiranje adekvatne infrastrukture za sustav odvajanja otpada prema EU direktivama. Jedinice lokalne samouprave i komunalna društva koja su postigla rezultate u skladu s EU direktivama, postigla su to usprkos Vašoj nerazumnoj politici forsiranja tehnološki zastarjelih, ekonomski neisplativih i ekološki neprihvatljivih centara za mljevenje i odlaganje smeća, a koje uporno gurate.     

Vaša bahata arogancija, površnost i oslanjanje na smetlarske lobije pokazuje nam da ne želite, ne znate i ne možete riješiti probleme koje ste svojom politikom uništavanja okoliša izazvali. Od Vas više ništa ne očekujemo jer znamo da ste zauzeti „igrama prijestolja“ u kojima je osnovni cilj zadržati svoju stolicu i osigurati si vrlo ugodan život, sve na račun zdravlja i sredstava građana.  

Upravni odbor udruge Krizni eko stožer Marišćina