KESM na radionici sa opatijskim gimnazijalcima

1 ožujak, 2016

Naši vrijedni članovi Udruge održali su 29.02.2016. godine učenicima III razreda gimnazije „Eugen Kumičić“ iz Opatije radionicu na temu ekološkog gospodarenja otpadom.

Učenici su u okviru izbornog predmeta „Etika“ – program bioetika pokazali interes da se pobliže upoznaju sa problemima gospodarenja otpadom  u Republici Hrvatskoj.

Posebno im je zanimljiva bila usporedba koncepta gospodarenja otpadom temeljena na sustavu županijskih centara za gospodarenje otpadom u kojima se miješano smeće melje i pretvara u gorivi otpad, nasuprot Zero waste konceptu.

Zero waste sustav ili bezdeponijski koncept promovira ekološki sustav gospodarenja otpadom,  temeljen je na odvajanju otpada već na kućnom pragu, reciklaži i izbjegavanju stvaranja otpada.

Takav je sustav ne samo ekološki prihvatljiv nego i ekonomski održiv, za razliku od koncepta županijskih centara za gospodarenje otpadom sa skupim postrojenjima za mehaničko-bilošku obradu smeća. Proizvod takvih centara je gorivi otpad čije se spaljivanje u  cementarama dodatno plaća, a u procesu spaljivanja nastaju toksini koji zagađuju okoliš.

Zadivljujuća je razina znanja, logičkog zaključivanja i promišljenih pitanja učenika, koji jasno pokazuju da mladi ljudi prate situaciju na području ekologije, daju prijedloge, pišu seminare. Posebno nam drago što se kao izvor podataka za učeničke radove koriste i naše web stranice .

Veseli nas što smo imali prilike upoznati mlade, pametne i etične učenike, koji bude nadu u bolju budućnost. Zahvaljujemo na pozivu za posjet i održavanje radionice djelatnicima opatijske gimnazije koji su svojim angažmanom omogućili održavanje ovakve vrlo uspješne edukacijske radionice.