Još jedna neuspješna manipulacija činjenicama vječnog direktora Ekoplusa !

24 svibanj, 2014

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina kao odgovorna udruga koja se bavi ekologijom i zaštitom prirode zatražila je službeno tumačenje Europske Komisije po pitanju usklađenosti bio-reaktorskih odlagališta s EU direktivama o odvajanju biorazgradivog otpada i dobila nesporni odgovor da takvo odlaganje biorazgradivog otpada nije u skladu sa EU Direktivama. Kako tako jednostavno pitanje može biti manipulacija činjenicama zna samo direktor tvrtke Ekoplus d.o.o. koji nas u članku Novog Lista od 22.05.2014. ponovno proziva, nevješto tumačeći da naš upit i odgovor nije vidio iako su svi dokumenti objavljeni na našem portalu i uručeni Županu Primorsko-goranske Županije i Gradonačelniku Grada Rijeke.     

Taj bi direktor kao odgovorna osoba trebao, umjesto uvjeravanja javnosti novinskim člancima, svoje iskaze potkrijepiti službenim tumačenjima Europske Komisije. Podsjećamo direktora tvrtke Ekoplus d.o.o. na izjavu bivše ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holly koja je Novom Listu 21.05.2014. godine izjavila: „Hrvatska će, ukoliko će bio frakciju otpada odlagati na bioreaktorske deponije, plaćati penale zbog neispunjavanja ciljeva vezanih uz obradu bio otpada. To se dogodilo susjednoj Mađarskoj koja je također realizirala Centre za gospodarenje otpadom po MBO s bioreaktorima..“ Zar su i  izjave bivše ministrice manipulacija?

Nije prvi put da nas iz tvrtke Ekoplus d.o.o. prozivaju za manipulaciju činjenicama koje teško prihvaćaju, ali na njihovu žalost, uvijek su i vrijeme i činjenice potvrdili da mi govorimo istinu. Unazad nekoliko mjeseci taj nas je direktor optužio za razne manipulacije počevši od cijene projekta za kojeg je mjesecima uporno tvrdio da košta 26 milijuna EUR, potom je projekt koštao 33 milijuna EUR i na kraju se iznos popeo na 37 milijuna EUR. Pritisnut činjenicama iz ugovora o financiranju koje smo obznanili javnosti, direktor tvrtke Ekoplus d.o.o. ipak priznaje da projekt košta 87,9 milijuna EUR tvrdeći da se samo tridesetak milijuna EUR mora uložiti odmah, a ostatak nakon 30 godina(?!) iako u ugovoru jasno piše da se cijela investicija mora završiti u dvije godine od zadnje izmjene ugovora. 

Promovirajući „isplativost“ promašenog projekta direktor tvrtke Ekoplus d.o.o. mjesecima je tumačio i da će se proizvod fantastičnog MBO postrojenja (RDF) prodavati cementarama za 30 EUR po toni, optužujući za manipulaciju našu udrugu koja je javnosti dokazivala neistinitost takvih tvrdnji, na isti način kako to i sada čini. Cjelokupna je javnost svjedočila pucanju i tog, još jednog u nizu PR balona kojima podobni vječni direktor zamagljuje pravo stanje stvari.

 

Ne samo da cementare neće plaćati korištenje goriva iz otpada nego za zbrinjavanje tog goriva iz otpada treba cementarama plaćati 30 do 40 EUR po toni.

Još jedna katastrofalna 233,33% pogrešna procjena direktora tvrtke Ekoplus d.o.o. koja nije imala apsolutno nikakve posljedice za odgovorne. Mislili smo da su manipulacije i neistinito informiranje javnosti dostigli svoj vrhunac bahatim i bezobraznim omalovažavanjem negativnih revizorskih ocjena neovisnih stručnjaka, ali smo se prevarili.

Otužno je i tragikomično opravdavanje neuspjelog projekta floskulom „… ne bi EU financirala tako loš projekt“. Vrijeme je da konačno shvatimo da je EU zajednica u kojoj vlada liberalni kapitalizam i njegovi su interesi na prvom mjestu. Naravno da će EU podržati prodaju 16 skupih MBO postrojenja Republici Hrvatskoj kada se radi o dodatnom prihodu njemačko-grčkih tvrtki koje će nam svoju zastarjelu tehnologiju vrlo skupo prodati zapošljavajući pri tom isto tako skupe španjolske konzultante koji su i preporučili upravo takvu tehnologiju, a sve će to platiti naivni građani Republike Hrvatske uz blagoslov korumpiranih političkih elita i njihovih lokalnih ispostava.

To što je Strategija gospodarenja otpadom protivna EU direktivama problem je Republike Hrvatske koji će EU riješiti naplatom penala i zahtjevom da se ta Strategija uskladi s EU regulativom. Činjenica da će nakon toga 15 MBO postrojenja ostati bez posla EU ne zanima previše, kao što ih ne zanima ni plasman proizvoda MBO postrojenja za kojeg treba cementarama dodatno plaćati.

Europska Unija nije donijela Strategiju gospodarenja otpadom RH niti je propustila tu Strategiju uskladiti s novim Zakonom o gospodarenju otpadom!

Aljkave i napuhane analize isplativosti naših EU projekata nisu problem Europske Unije nego rezultat našeg neznanja i naše nesposobnosti. Potpuno je jasno zašto istinita analiza isplativosti projekta ŽCGO Marišćina nikad nije ugledala svjetlo dana. Porazan bi rezultat takve analize isplativosti bilo vrlo teško sakriti i proglasiti još jednom manipulacijom.

Nakon svega naše nam političke elite šalju emisare poput direktora tvrtke Ekoplus d.o.o. koji imaju zadaću uvjeriti nas da EU uvijek radi u našem interesu i da joj je interes građana Republike Hrvatske na prvom mjestu!? Vrijeme je da konačno shvatimo da se za naš interes moramo izboriti sami.

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Josip Katalinić, predsjednik