Informirali smo zastupnike Europskog parlamenta iz RH o katastrofalnom gospodarenju otpadom grada Rijeke i Primorsko-goranske županije

11 studeni, 2013

U organizaciji Europskog parlamenta, Ureda za informiranje u RH, u petak 8.11.2013., održan je u Vijećnici Grada Rijeke Regionalni forum za raspravu na temu “Održivost u turizmu-najbolja opcija ili nemoguća misija”.
 
Forumu su prisustvovali predstavnici civilnog društva i institucija iz Grada Rijeke i PGŽ, a gosti predavači bili su Davor Ivo Stier i Mario Baldini – zastupnici u EU parlamentu iz RH, Saša Poljanec Borić iz Instituta Ivo Pilar, Hrvoje Carić iz Instituta za turizam, Dušica Radojčić iz Zelene Istre i predstavnica Hotela Jadranka Mali Lošinj. Žalosno je da ovako visokom skupu nisu bili nazočni predstavnici vlasti koji donose odluke i o kojima ovisi održiv razvoj ovog kraja, Gradonačelnik Grada Rijeke, iako je u programu foruma najavljeno da otvara raspravu i Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.


U konstruktivnom predavanju izlagača i raspravama zaključeno je kako je turizam jedna od temeljnih gospodarskih grana u RH, a da smo u svijetu poznati po lijepoj obali, suncu i čistom moru. Da bi se brendirali i iskoristili taj potencijal na održivim osnovama i koristi za cijelu zajednicu, itekako je važno što se dešava i u ostalim sektorima, između ostalog što je sa Plominom C, Rockwolom i gospodarenjem otpadom u RH.
 
 
KESM je također sudjelovao u Regionalnom forumu za raspravu, prezentirali smo nazočnima vrlo lošu situaciju gospodarenja otpadom u Gradu Rijeci i PGŽ i onome što se dešava i planira na Marišćini te smo sve prisutne zamolili da upotrijebe i iskoriste svoj autoritet kako bi utjecali na nosioce politike da se krene s ekološkim gospodarenjem otpadom, jer je ovakvo gospodarenje otpadom loše za turizam, ekologiju i ekonomiju Hrvatske.

Našim EU parlamentarcima i ostalim sudionicima podijelili smo Protest o Marišćini, koji smo dostavili i Odboru za peticije EU parlamenata, EIB-u, EU parlamentu i EU Komisiji. Nastavljamo i dalje naše aktivnosti na senzibiliziranju EU institucija za ovaj veliki problem deponija i pokušaja formiranja ŽCGO-a na Marišćini.

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina,
Mirna Međimorec, glasnogovornica