Hoće li Skupština Ekoplusa konačno smijeniti direktora Dušana Šćulca?

7 travanj, 2016

Dolaskom na čelo Ministarstva zaštite okoliša i prirode dr.sc. prof. Slavena Dobrovića, konačno su javno izrečene činjenice na koje godinama upozoravamo; tehnološki koncept ŽCGO Marišćina ne zadovoljava Direktive Europske unije, sustav će trebati premodulirati i to čak i prije nego što je uopće ŽCGO Marišćina započeo s radom!

Sada je očigledno da su nezavisni revizori imali pravo kada su u srpnju 2013. godine, kroz stručnu analizu projekta uočili velike nedostatke na projektu, koje je kasnije TD Ekoplus d.o.o. u potpunosti ignorirao i nastavio s provedbom projekta, kao da stručne revizije nije niti bilo.

Posebno nas je zabrinula izjava direktora TD Ekoplus d.o.o. Dušana Šćulca objavljena u Novom listu od 25.03.2016. godine u kojoj se navodi:

„Cijena od 70 eura po toni otpada dosta je viša od 45 eura kojom su ranije baratali iz Ekoplusa. No, ta je cijena uzimala u obzir samo izvršena ulaganja u centar, s rokom isplate na 25 godina. To znači da nisu uzeti u obzir svi ostali troškovi, od radne snage, troškova prijevoza otpada s otoka, do troškova obrade goriva iz otpada, glavnog proizvoda pogona na Marišćini. „

Mjesec dana prije puštanja ŽCGO Marišćina u pogon, direktor TD Ekoplus d.o.o. iznosi u javnost zabrinjavajući i nevjerojatan podatak kako u cijenu usluge obrade otpada u ŽCGO Marišćina nisu ukalkulirani svi osnovni troškovi. Isto tako zabrinjava činjenica da još nije riješen plasman „gorivog otpada“ glavnog proizvoda  ŽCGO Marišćina.

Kako je moguće da ovakve nedvosmislene izjave izgovori odgovorna osoba, direktor tvrtke koja već 15 godina „posluje“ i to bez ijedne kune vlastitih prihoda? Kako je moguće da nakon 15 godina provedenih u „pripremi projekta“  odgovorna osoba javno iznese poražavajuće činjenice kojima priznaje da nisu napravljene niti osnovne kalkulacije prihoda i troškova poslovanja i ekonomske održivosti projekta?

Odugovlači li se namjerno puštanje u operativni rad ŽCGO Marišćina, kako bi se riječko smeće po posebnim uvjetima i čudnim natječajima transportiralo u Koprivnicu? U čijem je interesu takav scenarij?

Riječko komunalno društvo Čistoća d.o.o. prema podacima koje su nam dostavili još u listopadu 2015. godine, mjesečno troši 1,4 milijuna kn samo na operativne troškove prijevoza nerazvrstanog smeća po cijeloj Hrvatskoj!

Umjesto uvođenja sustava odvajanja otpada definiranog studijom „Ekološki zasnovan sustav gospodarenja otpadom za grad Rijeku i okolicu“ koji su sami naručili, riječki komunalci su u proteklih 7 mjeseci potrošili preko 10 milijuna kn samo na prijevoz nerazvrstanog smeća po Republici Hrvatskoj! Naravno da je ovakvo neracionalno i nerazumno poslovanje utjecalo na loše poslovne rezultate te tvrtke, pa je potpuno jasno da će se nastali gubici prevaliti na leđa građana kroz drastično poskupljenje cijene odvoza smeća u poznatom „Energo“ stilu!    

Iskreno se nadamo da će ovaj put za kašnjenje projekta, beskonačno pomicanje rokova i financijsku štetu zbog izgradnje skupog i ekonomski neodrživog ŽCGO Marišćina, odgovorne osobe politički, kazneno i financijski odgovarati.

Zbog mnogobrojnih problema u realizaciji i provođenju projekta ZCGO Marišćina te nesavjesnog poslovanja TD Ekoplus d.o.o. i njegove uprave na čelu s direktorom Dušanom Šćulcem zahtijevamo hitnu sjednicu skupštine te tvrtke,  na kojoj će se po hitnom postupku smijeniti direktora TD Ekoplus d.o.o. Dušan Šćulac.

 

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Josip Begonja, predsjednik