Gradsko Vijeće Grada Rijeke jednoglasno ZA finalizaciju Studije!

28 Veljača, 2014

Još jedan pobjednički KESM korak na trnovitom putu uvođenja ekološkog sustava odvajanja otpada!

Na inicijativu Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina 16 (šesnaest) je oporbenih vijećnika Gradskog vijeća Grada Rijeke zajednički potpisalo zahtjev da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke uvrsti točka dnevnog reda pod nazivom: Promjena koncepta gospodarenja otpadom i pokretanje ekološkog sustava gospodarenja otpadom za područje Grada Rijeke.

Oporbeni vijećnici predložili su Gradskom vijeću Grada Rijeke da obaveže KD Čistoća d.o.o. na hitno provođenje Studije „Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom za područje Grada Rijeke i okolice“, autora prof.dr.sc. Slavena Dobrovića, doc.dr.sc. Hrvoja Juretića i mag.ing.mech. Gorana Smoljanića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Tom je Studijom detaljno definiran način uvođenja sustava odvojenog prikupljanja otpada za Grad Rijeku i okolicu. Svjesni smo da preuzete obaveze Republike Hrvatske da do 2020. godine odvojeno prikuplja i reciklira najmanje 50% otpada obavezuju svih nas. Uvođenje ekološkog sustava odvajanja otpada  nalaže nam i Zakon o održivom gospodarenju otpadom donesen prošle 2013. godine. Oporbeni vijećnici su pozvali i vijećnike vladajuće koalicije da podrže inicijativu te da se pridruže nastojanju da Grad Rijeka postane prvi veliki grad u Hrvatskoj koji će uvesti ekološki sustav gospodarenja otpadom.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog Vijeća grada Rijeke predsjednik Udruge Josip Katalinić u kratkih je 10 minuta, koliko je imao na raspolaganju, pokušao objasniti sve probleme postojećeg koncepta gospodarenja otpadom i prednosti ekološkog sustava odvajanja otpada, a autor Studije prof. Dobrović, u isto je tako kratkom vremenu pokušao predstaviti samu Studiju i objasniti kako bi ekološki sustav odvajanja otpada trebao funkcionirati.

Na samoj smo se sjednici suočili i sa vrlo žestokim, neutemeljenim izjavama i manipulacijama Gradonačelnika koji nije želio konkretno odgovarati na vrlo konkretna pitanja oporbenih vijećnika. Teško je bilo gledati i posvemašnju nezainteresiranost vijećnika vladajuće koalicije koji se nisu udostojili niti upaliti nove tablete da bi barem pogledali pripremljene materijale, samo su statirali čekajući da im Gradonačelnik objasni kako moraju glasovati.

Vrlo žustra rasprava Gradonačelnika s jedne i oporbenih vijećnika s druge strane o konceptu i problemima ŽCGO Marišćina i  razlozima upornog izbjegavanja sustavnog uvođenja odvajanja otpada ipak je na kraju urodila zaključkom koji su jednoglasno podržali svi vijećnici: KD Čistoća hitno će sazvati sjednicu Skupštine društva na kojoj će biti predložena finalizacija Studije „Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom za područje Grada Rijeke i okolice“, autora prof.dr.sc. Slavena Dobrovića, doc.dr.sc. Hrvoja Juretića i mag.ing.mech. Gorana Smoljanića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.“

Iako je inicijativa pokrenuta uz podršku svih oporbenih gradskih vijećnika imala za cilj hitno uvođenje sustava ekološkog odvajanja otpada prema izrađenoj Studiji, smatramo da da je i ovakav jednoglasno donesen zaključak Gradskog vijeća ipak još jedan pobjednički korak na trnovitom putu uvođenja ekološkog gospodarenja otpadom.

Posebno se zahvaljujemo svim oporbenim vijećnicima na aktivnom i energičnom zauzimanju za ekološki koncept gospodarenja otpadom. Njihova zainteresiranost, energija i vrijeme koje su posvetili ovoj temi uvjerili su nas da su oporbeni gradski vijećnici zaista razumjeli koliko je ova tema važna za dobrobit građana i budućnost naše lokalne zajednice. Naravno da ćemo u narednom razdoblju neprestano propitivati nadležne koje su akcije poduzeli na provođenju zaključka Gradskog vijeća i inzistirati na provođenju donesenih odluka. Sigurni smo da će tek sustavno uvođenje odvajanja otpada dokazati da je skupi, zastarjeli, ekonomski neisplativ i ekološki neprihvatljiv ŽCGO Marišćina uistinu nepotreban projekt.

   Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Josip Katalinić, predsjednik