Gdje su zapeli budući ekolozi?

28 siječanj, 2013

Prirodoslovna i grafička škola Izvor: web stranice škole

Prirodoslovna i grafička škola Izvor: web stranice škole

U novoj godini sjetili smo se i gospođe Senije Zelić Pavelić, ravnateljice Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci, i podsjetili ju da je svojim učenicima ostala dužna jedan izlet i to onaj na viškovska smetlišta. Kako je odbila bilo kakvu pomoć KESM-a, proglasila nas političkom strankom i optužila nas da se medijski probijamo na račun njenih učenika, želimo saznati što je poduzela bez “politike” i medija kako bi buduće ekologe upoznala sa manipulacijom smeća u svojoj županiji.

Dopis prenosimo u cijelosti.

 

Poštovana,

Kao što znate još 16. studenog 2012. ponudili smo svoje sudjelovanje u organizaciji stručnog posjeta odlagalištima komunalnog i opasnog otpada u Općini Viškovo za učenike trećeg razreda Prirodoslovne škole, smjer ekološki tehničar. Željeli smo pomoći da se učenici upoznaju s postojećim sustavom “zbrinjavanja” komunalnog i opasnog otpada u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. 

Organizacijom opisane terenske nastave učenici bi povezali nastavnu teorijsku podlogu s konkretnim primjerima gospodarenja otpadom, a s ciljem da kroz praktično iskustvo razviju svijest o otpadu, okolišu i zdravlju te steknu uvid u ekološki prihvatljive modele gospodarenja otpadom.

Nakon Vaših konzultacija sa nadležnim institucijama Primorsko-goranske županije odlučili ste odgoditi posjet te obećali da ćete uskoro definirati novi termin posjeta, koji ćete organizirati bez prisustva zainteresirane javnosti, odnosno bez sudjelovanje Udruge građana Krizni Eko Stožer Marišćina.

Temeljem čl. 4. st. 1. i čl. 11. st. 1. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 172/03 i 144/10) molimo Vas za informaciju o statusu planiranog stručnog posjeta, odnosno da li je i kada organiziran najavljeni stručni posjet učenika deponijima, a ukoliko do posjeta nije došlo, molimo Vas za obrazloženje razloga odgode posjeta te informaciju o eventualnom novom terminu ukoliko je planiran.

Kao civilna udruga građana, čije je legitimno djelovanje definirano ustavnim demokratskim ustrojem društva, zainteresirani smo za kvalitetno, ekološki i ekonomski efikasno gospodarenje otpadom te držimo da je stručna posjeta deponijima u Općini Viškovo budućih ekoloških tehničara izuzetno važna.

Potrebe modernog društva za održivim razvojem stavljaju veliku odgovornost pred zanimanja koja uključuju ekologiju, a budući ekološki tehničari i ekolozi svojim bi stručnim znanjem trebali sudjelovati u svim oblicima zaštite prirode i okoliša te svojim djelovanjem pomoći širenju ideje društveno odgovornog poslovanja i ponašanja.

Nadamo se Vašem odgovoru u što kraćem roku te se unaprijed zahvaljujemo.