Eko Party u Dječjem vrtiću “Snjeguljica”!

9 Travanj, 2013

Dječji vrtić „Snjeguljica“ 11.04.2013. od 10 sati za djecu iz dvije mješovite odgojne skupine organizira „Eko party“ s vrlo bogatim programom ekoloških, literarnih, likovnih, glazbenih i gastronomskih događanja. U sklopu akcije članovi Eko tima Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina vrlo su se rado odazvali pozivu za sudjelovanje u organizaciji edukativnih aktivnosti kojima djeci želimo približiti ekološki način postupanja s otpadom.

„Eko Party“ u Dječjem vrtiću „Snjeguljica“ planiran je kao niz dječjih aktivnosti u igraonicama i radionicama i to:

LITERARNA I LIKOVNA RADIONICA

Spisateljica Tatjana Udović djeci će predstaviti bajku „Vjerkina pekara“ kojom nam poručuje da sreća nije u napretku ako pri tome zgazimo nečije srce. Uz razgovor o bajci u okviru literarne igraonice djeca će koristiti ekološke slikovnice i čepove za prve korake u prepoznavanju slova i brojeva.

Likovna radionica obuhvatit će izradu vaza i ukrasa od plastičnih boca, konopa i drvnog ljepila (drvofix), zatim izradu lončanica od kartonske ambalaže kombiniranom tehnikom i upotrebom pijeska, šarenih  papirića, akrilnih boja i tempera. Zanimljiva likovna aktivnost odvijat će se i na preoblikovanju starih kuhinjskih potrepština poput daski za rezanje i šalica u dekorativne predmete, a plastična i neopasna limena ambalaža pretvorit će se u šareni skup divljih životinja.

GLAZBENE AKTIVNOSTI

Glazbeni „Eko Party“ ispunit će zvukovi zanimljivih i neobičnih glazbenih pomagala poput plastičnih bočica od kojih će nastati šuškalice i zveckalice kojima će djeca popratiti eko pjesmice.

EKO SLASTIČARNICA

Gastro radionica započinje poticanjem istraživačkog duha i dječje radoznalosti kroz proučavanje sjemenja, lukovica i zemlje za sadnju biljaka primjenom povećala. Potom u organizaciji slastičarnice „Cukerin“ kreće izrada i ukrašavanje eko kolačića koje će djeca koja su ih izradila, nadamo se, s veseljem i konzumirati.

EKOLOŠKA RADIONICA / EKO IGRAONICA

Voditeljica Eko tima Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina u eko igraonici naziva „Reciklažno dvorište“ upotrebom šarenih kanti i naljepnica djeci će na prihvatljiv način objasniti i demonstrirati ekološki sustav odvajanja otpada kroz razvrstavanje papira i plastike kao neopasnog te baterija kao posebne vrste opasnog otpada. Eko igraonica nastavlja se izradom papirnatih loptica za eko košarku i eko kuglanje kojima i završava cjelodnevni „Eko Party“.

Slijedi i veseli izvještaj s ove hvale vrijedne akcije u kojoj s radošću sudjelujemo!

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Eko Kvarner – Ogranak Halubje

Silvana Vozila, Voditeljica eko tima