Dosta je bilo smrada s Kaštijuna i s Marišćine!

5 rujan, 2021

Danas su predstavnici udruge Krizni eko stožer Marišćina svojim prisustvom dali podršku prosvjednom skupu mještana koji žive u okolici Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.  ‘Dosta je bilo smrada s Kaštijuna’ je naziv prosvjednog skupa, a taj naziv smo mi mještani koji živimo u blizini Županijskog centra za gospodarenjem otpadom Primorsko goranske županije koristili bezbroj puta tjekom raznih prosvjeda koje smo organizirali zbog smrada koji se je širio s Marišćine.

S obzirom da se nismo cijelo ljeto javljali priopćenjima da smrdi s Marišćine to ne znači da je smrad preko noći nestao. I ovo je ljeto 2021 godine nakon osam godina rada županijskog centra na Marišćini, smrad isti kao što je bio proteklih godina. Na žalost, naši vapaji su svih ovih godina bili uzaludni, medijima više nismo zanimljivi tako da radimo ono što se nije smjelo dogoditi, zatvaramo prozore i šutimo.

Na žalost isti problem koji mi imamo godinama s Marišćinom, već nekoliko godina pogađa i stanovnike koji žive u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Ako netko zna, kako je živjeti sa svakodnevnim smradom onda smo to mi, stanovnici Općine Viškovo. Mi možemo potpuno razumjeti kako se bespomoćno osjećaju mještani koji živi u blizini centra za gospodarenjem otpadom.

Upravo smo mi mještani koji živimo u blizini Kaštijuna i Marišćine žrtvovani kako bi ostatak naših županija mogao ubirati plodove razvoja prije svega turističkog poslovanja, a na štetu svih nas koji se moramo gušiti u smradu svih ovih godina.

Svojim prisustvom na prosvjednom skupu želimo dati podršku svim zahtjevima članova Facebook grupe ‘Čist zrak, duga ljubav’ koji bi im omogućili normalan život.

Također smo svjesni činjenice na koju smo godinama upozoravali, da je lokacija županijskih centara odabrana političkim putem te da struka po tom pitanju nije imala utjecaj. Uz pogrešan odabir lokacija centara za gospodarenje otpadom, odabrana je i pogrešna, zastarjela tehnologija te sad imamo ekonomski i ekološki neodrživi sustav gospodarenja otpadom koji truje lokalno stanovništvo u Istarskoj i Primorsko goranskoj županiji.

Ono što također znamo, bez obzira što još uvijek na prelijepoj visoravni iznad Kvarnera zatvaramo prozore, jest da se ovakvo nezakonito odlaganje otpada neće moći širiti na neke nove prostore, pa će operatori centara i gradovi ubrzo morati naći nova potpuno drugačija rješenja u skladu sa zakonom i strukom, a mi ćemo tako prestati biti žrtvama njihovih kaznenih djela protiv okoliša i zdravlja ljudi.

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Josip Begonja, predsjednik