Dok Gradonačelnik prekida komunikaciju s javnošću, Europska investicijska banka usvojila pritužbe Udruge!

11 prosinac, 2013

Današnju press konferenciju inicijalno smo pripremili radi mnogo važnije teme od one kojom obrazlažemo razloge zašto je gospodin Obersnel svojim zadnjim istupom odabrao ulogu uvrijeđene strane te najavio medijsku blokadu u vezi s našom Udrugom. Proteklih nas dana zainteresirana javnost i mediji konfrontiraju s pitanjima hoćemo li odgovoriti Gradonačelniku i što mislimo o njegovom prekidu komunikacije.

Taktika gospodina Obersnela je reakcija u afektu, trenutak slabosti ali i bijeg od javnosti, no njegova mu pozicija na čelu grada, koliko god njegov rad bio kritiziran, ne dozvoljava stavljanje svog osobnog ega ispred viših interesa, interesa građana. Upravo putem medija njegovi birači ali i protivnici doznaju o njegovim aktivnostima, uspjesima i neuspjesima. Zašto misli da im to može uskratiti? Gubitak strpljenja i svoju nemoć amortizirao je napadom građanske udruge, optužujući ju ponovno da o temi Marišćina dezinformira javnost.

Predloženi sastanak s gospodinom Obersnelom smatrali smo iznimno bitnim, ukazujući na aktualne probleme u gospodarenju otpadom. Umjesto da preuzme odgovornost i popravi što se popraviti može, gospodin Obersnel, očito, spoznajom o tome da projekt ŽCGO Marišćina doživljava propast i dnevno dobiva sve više skeptika u zemlji i inozemstvu, napadom na našu Udrugu pokušava obrisati ruke i elegantno se riješiti odgovornosti.

1)    Napadnuti smo da manipuliramo s rezultatima mjerenja benzena na Marišćini. Mjerenje je proveo stručni i neovisni tim iz Slovenije za vrijeme dok je balirani otpad još bio na platou na Marišćini. Zašto gospodin Obersnel nije naložio mjerenje benzena direktno na deponiju kako bi dokazao suprotno? Umjesto toga mjerodavnim je smatrao demantirati rezultate objavom podataka o benzenu sa mjerne stanice u Marčeljima koja proteklih 18 mjeseci, uslijed povećanja bilo koje vrijednosti štetnih tvari u zraku, prestane s radom uz objašnjenje da su instrumenti u kvaru. Nije li upravo to licemjerno? Mjerna stanica ni danas ne radi. Ako nam Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije iz nama nepoznatih razloga ne može omogućiti adekvatno praćenje onečišćenja zraka, za to se tada moramo sami pobrinuti.

2)    Gradonačelnik ponovno osporava mogućnost zagađenja pitke vode i drugih vrijednih izvora pod utjecajem deponija pozivajući se na Studiju o utjecaju na okoliš koja je:

  • zastarjela jer datira iz daleke 2001. godine
  • izrađena za potrebe projekta koji ne podrazumijeva zatrpavanje nerazvrstanog otpada u zemlju nedaleko izvora Rječine i buduće akumulacije pitke vode Kukuljani, niti predviđa gospodarenje otpadom na bazi mehaničko-biološke obrade otpada.

3)    Na Studiji ekološkog gospodarenja otpadom se ništa ne radi kako on tvrdi. Članovi smo njezinog Povjerenstva koje proteklih mjesec i pol dana nije održalo niti jedan radni sastanak. Naše brojne pozive i prijedloge za održavanje sastanka KD Čistoća d.o.o. ignorira, očito vođena taktikom svog Predsjednika skupštine.

4)    Iako se Gradonačelnik potrudio dostaviti opsežno pismo nije smatrao potrebnim odgovoriti na naše, trenutno možda najbitnije pitanje: Gdje je taj famozni mini MBO pogon i hoće li se zakopano smeće na Marišćini iskopati i obraditi kako je Gradonačelnik nerijetko obećavao? Kratkim pogledom na deponij jasno je da je priči o „malom MBO-u“ do kraja 2013. godine svrha isključivo bila kupovina vremena i ušutkivanje javnosti.

Gospodin Obersnel zaboravlja kako raspolažemo svom dokumentacijom i da mu pozivanje na spornu studiju i isprazni napadi kojim brani isključivo svoj ego nikako ne idu u korist. Nesposobnost i nestručnost KD Čistoće d.o.o. i njegovo loše upravljanje Čistoćom d.o.o. dokazuje sudska presuda na štetu KD Čistoće d.o.o. koja je potvrdila da deponij Marišćina na zemljištu Ekoplusa d.o.o. narušava kvalitetu života mještana.

Gdin-a Obersnela smatrali smo relevantnom osobom za rješavanje gorućeg problema koji se itekako tiče Grada Rijeke i njegovih stanovnika. Za razliku od njega, predstavnici Europske investicijske banke naše su primjedbe vrlo ozbiljno razmotrili, usvojili ih kao valjane i pokrenuli žalbeni postupak u okviru kojeg su organizirali dolazak u Hrvatsku te su cijeli jučerašnji dan rezervirali za sastanak s članovima naše Udruge.

Predstavnicima Europske investicijske banke izložili smo sve dobro poznate činjenice, počevši od 12 godina stare Studije utjecaja na okoliš, preko izmišljene faze 0-1, „privremenog skladišta smeća“ i revizorskih nalaza, pa do katastrofalnih financijskih efekata projekta. Prezentirali smo i naš prijedlog prenamjene sredstava za uvođenje Ekološkog sustava gospodarenja otpadom i zatražili reviziju Studije utjecaja na okoliš. Ujedno smo koristili tu priliku kako bismo zajednički posjetili primitivno smetlište Marišćina i prezentirali ga s aspekta mještana.

Predstavnici Europske investicijske banke vrlo će detaljno razmotriti cjelokupnu dokumentaciju i početkom sljedeće godine objaviti svoj izvještaj. Kako lokalne vlasti, na čelu sa Županom i Gradonačelnikom, stalno naglašavaju da je kvaliteta projekta neupitna jer je financiran EU sredstvima, Europska investicijska banka će posebno pozorno nadzirati i kontrolirati cijeli projekt.

Za razliku od gdin-a Obersnela, Europske institucije očito posebno cijene građanske inicijative i volontere koji se zalažu za bolje sutra svih nas. Jučerašnji dan smatramo još jednom pobjedom u nizu naše borbe za zaštitu okoliša i zdrav život.

 

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Josip Katalinić