Dan planete Zemlje obilježen posjetom ŽCGO Marišćina

23 Travanj, 2017

Na DAN PLANETA ZEMLJE obišli smo ŽCGO Marišćina. Predstavnici tvrke TD Ekolpus d.o.o. su nam pokazali faze obrade smeća.

Ljubazni domaćini proveli su nas kroz centar i upoznali sa načinom obrade. Bez obzira na sve, očekivali smo ipak postrojenje koje će odvajati barem neku frakciju otpada, sortirnicu na kojoj će se odvajati plastika, metal…

Odvajanje sirovina iz otpada već na kućnom pragu, recikliranje i kompostiranje je ekološki i ekonomski efikasan sustav gospodarenja otpadom. Uz sav trud tehnologa i inženjera  projekt ŽCGO Marišćina je promašena i preskupa investicija. Naše su procjene da će se sustav urušiti  sam od sebe kroz narednih nekoliko godina.

Napravljena je velika šteta za okolna šumska područja, prirodu i ovaj u sjevernom dijelu općine Viškovo, nekada zeleni predio koji je kao zeleni pojas značio ‘pluća’ za šire područje.

Tu su trebale biti šetnice koje bi vodile do obližnjeg  izvora Rječine, biciklističke staze, wellness i sportski sadržaji koji bi potaknuli razvoj turizma i Viškova i susjedne Općiune Klana i šire zajednice.
Pozivamo sve da i dalje odvajaju otpad, a naročito biootpad, kako bi svatko pojedinačno dao svoj doprinos očuvanju našeg planeta, čiste zemlje, čistog zraka i vode na što imamo Ustavno pravo!