Dan Planeta Zemlja – održane edukativne radionice i igraonice

23 travanj, 2013

Želeći posebno obilježiti Dan planeta Zemlje, Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina kroz suradnju s vrtićima i osnovnim školama u protekla je dva tjedna održala edukativne radionice i igraonice na temu ekološki zasnovanog sustava odvajanja otpada.  Naš je „mobilni Eko tim“ u sastavu Silvana Vozila, Ana Grgurev, Mirna Međimorec i Edin Ajanović već nekoliko tjedana u punom pogonu, pa su tako već održane eko radionice i igraonice radionice u Dječjem vrtiću „Snjeguljica“ i Osnovnoj Školi  „Klana“.

Na sam Dan planeta Zemlja 22.04.2013. sudjelovali smo u cjelodnevnom programu koji su tom prilikom organizirali Dječji vrtić „Viškovo“ i  Osnovna Škola „Sveti Matej“.

U Dječjem vrtiću „Viškovo“ uz eko radionice i igraonice u kojima su sudjelovali članovi naše Udruge organizirane su i likovne radionice u kojima su djeca koristila reciklirajući materijal za likovno izražavanje.

Program u OŠ „Sveti Matej“ započeo je natjecanjem  u poznavanju ekoloških tema „Eko Kviz“. Nakon toga u suradnji s nastavnim osobljem škole članovi Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina održali su prezentacije ekološki zasnovanog sustava odvajanja otpada i na praktičnim primjerima pokazati funkcioniranje primarne selekcije otpada. Nakon čišćenja okoliša škole organizirana je i još jedna radionicu na istu temu, ovaj put za učenike viših razreda Osnovne škole „Sveti Matej“ u Viškovu.

Isti smo dan održali eko radionice u osnovnoj školi „Andrija Mohorovičić“ u Matuljima, a za 24.04.2013. planirane su i radionice u područnim školama Rukavac i Jušići.

Osim edukativne, planirane radionice imaju i promocijsku funkciju pa nam je podrška medija vrlo važna. Naravno, posebnu pažnju i djece i odraslih izazvalo je prisustvo televizijske ekipe emisije „Provjereno“ Nove TV na čelu s gđom Dankom Derifaj.

Sigurni smo da će visoka razina medijske podrške značajno pridonijeti upoznavanju i šire javnosti s ovom ekonomski, financijski i ekološki važnom temom za područje Primorsko-goranske županije te se zahvaljujemo medijima na svim objavama.

 

 

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Eko Kvarner – Ogranak Halubje

Silvana Vozila, Voditeljica Eko tima